• Головна
  • Новини
  • Рішення про заборону релігійних символів у школах Італії перегляне Велика Палата Європейського Суду...

Рішення про заборону релігійних символів у школах Італії перегляне Велика Палата Європейського Суду

27.05.2010, 09:16
Рішення про заборону релігійних символів у школах Італії перегляне Велика Палата Європейського Суду - фото 1
Слухання про перегляд одного з найбільш резонансних рішень відбудуться у складі Великої Палати Європейського Суду і заплановані на 30 червня 2010 року.

crosses1.jpgw.jpgСТРАСБУРГ – Європейський Суд з прав людини отримав низку клопотань про необхідність продовження розгляду справи Lautsi проти Італії (Lautsi v. Italy), відомої як справа про заборону розп'ять в школах Італії.

Слухання про перегляд одного з найбільш резонансних рішень відбудуться у складі Великої Палати Європейського Суду і заплановані на 30 червня 2010 року. Про це Інститут релігійної свободи отримав інформацію від колег з Страсбурзького Консорціуму.

Перед цим, 12 травня, Суд долучив до матеріалів справи експертний висновок, поданий Європейським центром з питань права та правосуддя (ECLJ) на підтримку позиції уряду Італії про те, що наявність розп'ять в італійських школах є законною. Як наголошується в прес-релізі ECLJ, "абсолютно безпрецедентною" є участь такої кількості третіх сторін у даній справі, до якої на сьогоднішній момент залучені 9 неурядових організацій та 79 членів Європейського Парламенту і політичних партій.

У своєму Меморандумі ELCJ стверджує, що в справі Lautsi v. Italy Європейський Суд серйозно помилився, вирішивши, що Італія порушила статтю 2 Протоколу №1 у поєднанні зі статтею 9 Європейської Конвенції з прав людини, ... оскільки Суд проігнорував ключові принципи, якими держави – члени Ради Європи керувалися при підписанні Конвенції, а саме "свободу прийняття" (міра розсуду із застосування Конвенції) та "свободу імплементації" (спосіб дії держави). Ці принципи мають на увазі різну міру і спосіб впровадження Конвенції державами, що її підписали. Це у свою чергу зобов'язує Європейський Суд брати до уваги культурні, історичні та релігійні відмінності в певних питаннях між позицією Ради Європи та окремими державами.

"Державам – членам Ради Європи повинні бути надані широкі межі розсуду з питань освіти та релігії. Європейський Суд з прав людини ніколи до цього не вводив принципи плюралізму у вакуумі, та не може зробити цього зараз", – відзначає Європейський центр з питань права та правосуддя.

ELCJ також підкреслив: "Вимагаючи дотримання новоспеченого стандарту 'конфесійної нейтральності' по відношенню до історії та традицій Італії, Суд не може домогтися цього без грубої неповаги до гарантій самобутності кожної держави. Європейський Суд не може ігнорувати право на широкий розсуд для держав – членів Ради Європи по відношенню до їх духовних і моральних цінностей, які є загальним надбанням їх народів".

Крім цього, 19 травня Фонд альянсу захисту (ADF) оголосив про подачу клопотання про вступ до участь у даному судовому розгляді від імені 32 членів Європейського Парламенту від 11 держав – членів Ради Європи. У своєму юридичному меморандумі адвокати ADF відзначили, що рішення Європейського Суду у справі Lautsi v. Italy створює "невідповідність між роз'ясненнями статті 2 Протоколу №1 і самим рішенням" та "неправильно співвідносить питання про відділення Церкви і Держави з питанням про батьківські права у сфері освіти".

У своєму меморандумі ADF також вказує на "спробу Суду вийти за межі своїх повноважень у питаннях, що відносяться до міри розсуду держав – членів Ради Європи відповідно до принципу поваги до їх культурного суверенітету".

Як раніше повідомлялося, група європейських парламентаріїв у ході січневої сесії ПАРЄ заявила про неправомірність і політичний характер рішення Європейського Суду з прав людини про заборону розміщення хрестів та розп'ять Ісуса Христа в школах Італії.