• Головна
  • Новини
  • Румунська Православна Церква готова до відновлення діалогу з Греко-Католицькою Церквою Румунії...

Румунська Православна Церква готова до відновлення діалогу з Греко-Католицькою Церквою Румунії

19.05.2010, 11:30
Румунська Православна Церква готова до відновлення діалогу з Греко-Католицькою Церквою Румунії - фото 1
Зустріч Патріарха Диниїла, Предстоятеля Румунської Православної Церкви (РПЦ), та префекта Конгрегації у справах східних Церков РКЦ кардинала Леонардо Сандрі відбулася 7 травня в Бухаресті.

Патріарх_Даниїл.jpgБУХАРЕСТ — Зустріч Патріарха Диниїла, Предстоятеля Румунської Православної Церкви (РПЦ), та префекта Конгрегації у справах східних Церков РКЦ кардинала Леонардо Сандрі відбулася 7 травня в Бухаресті. Під час зустрічі сторони ухвалили заяву, в якій говориться про необхідність тіснішої співпраці між РПЦ та Католицькими Церквами, зокрема і з Греко-Католицькими.

«Стосунки дружби і співпраці, що існують між Румунською Православною і Католицькими Церквами, мають бути посилені, особливо в цей історичний момент, коли європейське співтовариство все більше випробовує натиск секуляризму», — сказано у заяві.

Патріарх Даниїл під час зустрічі, і в опублікованій після неї офіційній заяві заявив про готовність відновити діалог з Греко-Католицькою Церквою Румунії і «знайти необхідні практичні рішення для вирішення суперечностей, що стосуються власності». «Співпраця між християнами – не примха, а моральний борг місіонера», — йдеться в заяві Румунського Патріархату,

Візит кардинала Сандрі до Румунії тривав від 6 до 10 травня.

Як інформує «Седмица» з посиланням на релігійно-інформаційну службу Італійської єпископської конференції, у стосунках між Католицькою Церквою в Румунії і Румунською Православною Церквою виникли проблеми у зв'язку з поверненням релігійним організаціям будівель, що належали католиком до того, як вони перейшли до православних після видання постанови комуністичного уряду в 1948 р.

2005 року Румунський Патріархат в односторонньому порядку припинив стосунки з Греко-Католицькою Церквою Румунії і припинив роботу в спільній комісії з діалогу після того, як румунські греко-католики провели низку заходів для повернення свого колишнього майна.

Згідно з даними «L''osservatore Romano», Патріарх Даниїл пообіцяв, що для відновлення стосунків з греко-католицькою громадою  Румунії питання церковної власості буде внесено до порядку денного майбутнього засідання Синоду Румунської Православної Церкви, яке відбудеться 6-8 липня 2010 року. Предстоятель РПЦ також заявив про можливе запрошення відвідати Румунію від Синоду Румунської Православної Церкви одержить Папа Римський Бенедикт XVI.