В Єгипті виявили 14 гробниць III століття до Р. Х.

14.04.2010, 10:45
В Єгипті виявили 14 гробниць III століття до Р. Х. - фото 1
Рідкісне археологічне відкриття греко-римської епохи зробили в оазі Бахарія в Єгипті.

Гробниці.jpgЄГИПЕТ — Рідкісне археологічне відкриття греко-римської епохи зробили в оазі Бахарія в Єгипті. Колекція з 14 гробниць з цілісного каменю, що датуються III століттям до Р. Х., виявлена на старовинному кладовищі Айн аз-Зауа в районі містечка Бауіті (300 км на південний захід від Каїра).

За інформацією видання «Седмица», знахідка вражає не лише унікальним ступенем збереження, але і витонченістю. Найбільший інтерес у вчених, за словами міністра культури Єгипту Фарука Хосні, викликав гіпсовий саркофаг з 97-сантиметровою мумією жінки. Виконаний у формі людської фігури в багатому убранні тієї епохи, він привертає увагу майстерністю та найдрібнішими деталями одягу і прикрас, які дають вичерпне уявлення про людину, поховану 2,3 тис років тому.

На місці розкопок вчені виявили також 4 гіпсові маски з обличчя людини, фрагмент золотого панно зі сценами з життя 4 синів староєгипетського бога Гора, а також древні монети, глиняний і скляний посуд різних форм і розмірів.

Археологічне відкриття було зроблене випадково, коли виривали котлован для будівництва молодіжного центру. В результаті будівництво зупинили, а об`єкт узяли під охорону Вищої ради у справах старовини.

Оаза Бахарія славиться своїми «випадковими» відкриттями. Відомий випадок, коли віслюк провалився ногою в одну з порожнеч древнього кладовища, тоді учені виявили там Золоту долину мумій — 17 гробниць із 254 муміями. Згідно з дослідженнями, поховання зроблені більш як 2 тис. років тому.