• Головна
  • Новини
  • Відбулася зустріч митрополита Іларіона Волоколамського з Константинопольським Патріархом Варфоломієм...

Відбулася зустріч митрополита Іларіона Волоколамського з Константинопольським Патріархом Варфоломієм

31.03.2010, 13:06
Відбулася зустріч митрополита Іларіона Волоколамського з Константинопольським Патріархом Варфоломієм - фото 1
Голова Відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського Патріархату митрополит Волоколамський Іларіон і супроводжуючі його особи 27 березня 2010 відвідали Константинопольську Патріархію.

Ilar_Varf.jpgКОНСТАНТИНОПОЛЬ – Голова Відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського Патріархату митрополит Волоколамський Іларіон і супроводжуючі його особи 27 березня 2010 відвідали Константинопольську Патріархію. Відвідавши патріарший собор святого великомученика Георгія, гості з Російської Православної Церкви вклонилися мощам святителів Григорія Богослова та Іоанна Златоуста.

Як повідомили у прес-службі РПЦ, потім митрополита Іларіона прийняв Патріарх Варфоломій, який висловив подяку владиці за проведення в історичному храмі Агіа Іріні концерту духовної музики, назвавши його видатною подією християнського змісту в культурному житті Стамбула і відзначивши позитивні відгуки громадськості.

У ході бесіди, що тривала протягом години, співрозмовники дали високу оцінку розвитку відносин між Константинопольським і Московським Патріархатами після торішнього офіційного візиту до Константинополя Патріарха Московського і всієї Русі Кирила. «Радісно, що ми змогли відкрити нову сторінку у взаєминах двох Церков. Ми будемо і далі розвивати цю лінію і докладати зусиль до того, щоб відносини Патріархатів будувалися, як це відбувається нині, в дусі братерства і довіри», – сказав митрополит Іларіон.

Сторони відзначили, що у багатьох намічених Патріархами напрямками співробітництва є позитивний розвиток: згідно з домовленістю розширюється і набуває організованого характеру паломництво із Російської Православної Церкви в межі Константинопольського Патріархату, що супроводжується здійсненням богослужінь біля святинь стародавньої Візантії; налагоджується пастирська опіка російськомовних віруючих, які проживають на території Туреччини, особливо в регіоні Анталії, де для них щомісяця відбуваються богослужіння. Обговорювалися також позитивний розвиток загальноправославного процесу підготовки до Великого Собору Східної Православної Церкви і питання, пов'язані з початком діяльності єпископських зборів у різних регіонах світу, згідно з рішеннями IV Всеправославної Передсоборової наради, що відбулася у червні минулого року в Шамбезі.

«Я хотів би подякувати митрополиту Волоколамському за конструктивний внесок у роботу Всеправославної Передсобооної наради і Міжправославної підготовчої комісії», – сказав Патріарх Варфоломій.

Були також обговорені деталі програми майбутнього візиту Патріарха Варфоломія в Росію для зустрічі з представниками Російської Православної Церкви, запланованого на кінець травня цього року.

На закінчення Предстоятель Константинопольської Церкви попросив передати свої вітання Патріарху Кирилу, зустрічі з яким чекає в недалекому майбутньому.

У бесіді з боку Руської Православної Церкви також взяли участь заступник голови ВЗЦЗ протоєрей Микола Балашов, виконуючий обов'язки секретаря ВЗЦЗ з міжправославних відносин священик Ігор Якимчук, завідуючий сектором протоколу ВЗЦЗ священик Георгій Кіріндас і референт голови ВЗЦЗ І. М. Копєйкін. З боку Константинопольської Православної Церкви в зустрічі взяли участь генеральний секретар Синоду Константинопольського Патріархату архимандрит Елпідофор (Ламбриніадіс) і єрокірікс Віссаріон (Комзіас).