• Головна
  • Новини
  • Вселенський Патріарх пригадав повноті Православ’я, що Церква не може йти шляхом фанатизму та ненависті...

Вселенський Патріарх пригадав повноті Православ’я, що Церква не може йти шляхом фанатизму та ненависті

22.02.2010, 15:46
Вселенський Патріарх пригадав повноті Православ’я, що Церква не може йти шляхом фанатизму та ненависті - фото 1
У Посланні до всієї повноти Церкви з нагоди неділі Торжества Православ’я Патріарх Константинопольський Варфоломій наголосив на необхідності взаєморозуміння між християнами та пошуку шляхів до єдності.

Патріарх_Варфоломій_1.jpgСТАМБУЛ — У Посланні до всієї повноти Церкви з нагоди неділі Торжества Православ’я Патріарх Константинопольський Варфоломій наголосив на необхідності взаєморозуміння між християнами та пошуку шляхів до єдності. Водночас він зазначив, що перешкодою до цього є окремі групи у середовищі самої Православної Церкви, які борються проти зусиль «встановити мирні та братні стосунки Православної Церкви з іншими християнами, з недопустимим для православної моралі фанатизмом, та вимагають для себе унікального звання ревнителя та захисника православ’я».

У зв’язку з цим у зверненні, як інформує прес-служба Константинопольського Патріархату, Патріарх Варфоломій, закликав такі групи переосмислити розуміння православ’я та заклику Христа, «щоб усі були одно». Він зазначив: «Православ'я не є музейним експонатом, що потребує профілактики, а духом життя, що надихає всіх людей. Православ'я актуальне лише тоді, коли ми його представляємо із скромністю і трактуємо його, зважаючи на життєві пошуки і потреби людини в кожній епосі і в кожному культурному оточенні».

Вселенський Патріарх також наголосив, що православ’ю чужий сліпий фанатизм. «Православ'я повинне вести постійно діалог зі світом. Православна Церква не боїться діалогу, тому що і правда його не боїться. Навпаки, якщо Православ'я закриється в собі і не вестиме діалог з тими, хто знаходиться поза ним, то не лише не виконає свою місію, але й перетвориться з «соборної» і «вселенської» Церкви, якою вона є, в інтровертну і самовдоволену групу, в маргіналізоване «гетто», що знаходиться за рамками історії», — йдеться у зверненні.

Окрім того, Патріарх Варфоломій нагадав усім так званим «ревнителям православ’я», що їхні звинувачення на адресу Константинопольського Патріархату, начебто що через діалог з римо-католиками православ’ю грозить підпасти під владу Папи тощо, не мають підстав, що богословські діалоги з іншими християнами ведуться за згоди та за участі усіх Помісних Православних Церков, а їх обвинувачувачі ще жодного разу не подали «ані найменшого доказу того, що у своїх контактах з неправославними Православна Церква відступила або відмовилася від догматів Вселенських Соборів і отців нашої Церкви».

«Щоб захистити себе Православ'я не потребує ні фанатизму, ані ненависті. Хто вірить в те, що істина в Православ'ї, не боїться діалогу. Навпаки, коли сьогодні всі намагаються здолати свої розбіжності в діалозі, Православ'я не може йти шляхом ненависті і фанатизму. Ви повинні повністю довіряти вашій Церкві-Матері. Вона зберегла впродовж багатьох століть чистоту Православ'я і передала його іншим народам. Вона і сьогодні в несприятливих умовах бореться, щоб Православ'я продовжувало жити і бути шанованим в усій Вселенній», — підсумував Патріарх Варфоломій.