• Головна
  • Новини
  • Парламентська асамблея Ради Європи дала право Константинопольському Патріарху іменуватися титулом «Вселенський»...

Парламентська асамблея Ради Європи дала право Константинопольському Патріарху іменуватися титулом «Вселенський»

09.02.2010, 10:44
Парламентська асамблея Ради Європи дала право Константинопольському Патріарху іменуватися титулом «Вселенський» - фото 1
Депутати Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) 27 січня закликали владу Туреччини «дати Вселенському православному Патріархові в Стамбулі свободу вибрати для використання титулу "Вселенський"».

varf_pimo.jpgТУРЕЧЧИНА — Депутати Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) 27 січня закликали владу Туреччини «дати Вселенському православному Патріархові в Стамбулі свободу вибрати для використання титулу "Вселенський"». Цей заклик міститься в резолюції 1704 «Свобода релігійних і інших людських прав немусульманської меншості в Туреччині і мусульманської меншості у Фракії (Східна Греція)».

У первинному тексті резолюції, підготовленому французьким депутатом Мішелем Уно, щодо Константинопольського Патріарха використовувалося формулювання «Грецький Патріарх в Стамбулі». Проте після втручання болгарського парламентаря Лучезара Тошева, що заявив про неправомірність і неісторичність такого іменування, ПАРЕ змінила слово «грецький» на «вселенський» і закликала владу Туреччини визнати цей титул за Константинопольським Патріархом.

Також, як інформує "Богослов.ru", за пропозицією Тошева, ПАРЕ запропонувала Туреччині закріпити за Константинопольською кафедрою назву «Вселенський Патріархат в Стабулі».