• Головна
  • Новини
  • Ватикан планує виправити зменшення уваги Церкви до виховання монахів і літургійного виховання осіб богопосвяченого життя...

Ватикан планує виправити зменшення уваги Церкви до виховання монахів і літургійного виховання осіб богопосвяченого життя

05.02.2010, 10:42
Ватикан планує виправити зменшення уваги Церкви до виховання монахів і літургійного виховання осіб богопосвяченого життя - фото 1
На сьогодні у Ватикані готують два документи, покликані виправити недолік того, що після II Ватиканського собору Церква не приділила належної уваги вихованню чоловіків-монахів і літургійному вихованню осіб богопосвяченого життя.

МонахВАТИКАН — На сьогодні у Ватикані готують два документи, покликані виправити недолік тгого, що після II Ватиканського собору Церква не приділила належної уваги вихованню чоловіків-монахів і літургійному вихованню осіб богопосвяченого життя. За словами кардинала Франца Роде, префекта Конгрегації у справах Інститутів посвяченого життя і Товариств апостольського життя, в усіх без винятку чернечих конгрегаціях нині відчувається криза чоловічих чернечих покликань, не пов'язаних з висвяченням у священство.

Масштаби такого явища, як йдеться у повідомленні Milites Christi Imperatoris, величезні. Наприклад, в Конгрегації «братів шкільних» кількість членів впала з 16 тисяч перед II Ватиканським собором до 5 тисяч — на сьогодні.

На думку кардинала Роде, подібна ситуація до певної міри викликана відсутністю уваги до цього питання з боку Церкви. Ні у документах II Ватиканського собору, ні в церковних документах, виданих після Собору, ні слова не говориться про покликання брата-ченця. Є, у кращому разі, лише туманні натяки — про власну ідентичність монаха-несвященика немов би забули. До ченців, що не мають священичих свячень, деколи відносяться із зневагою, як до осіб, які з різних причини просто не змогли стати священиками. А тим часом, брати-ченці, як наголосив кардинал, мають в Церкві свою специфічну роль і специфічну ідентичність. Про це свідчить і чимала кількість монахів-несвящеників, зарахованих свого часу до лику святих.

Документ, який звертає увагу на ці питання, планують оприлюднити восени. «Він буде присвячений чоловікам-ченцям і специфіці їх місії в Церкві», — сказав в інтерв'ю Радіо «Ватикан» глава Ватиканської дикастерії, що відповідає за чернецтво.

Далі кардинал Роде повідомив, що у Ватикані готується ще один документ, який стосуватиметься осіб богопосвяченого життя. Він торкнеться іншого аспекту чернечого життя, яким є молитва і літургія. Як сказав кардинал Роде, «кардинал Каньїсарес, префект Конгрегації Богослужіння і Таїнств, запропонував нашій Конгрегації у справах чернецтва спільно розробити документ, присвячений літургійній освіті ченців і черниць». «Важливість такого документа обумовлена актуальною ситуацією, коли багато молодих монахів і монахинь виявляють певне неуцтво в питаннях літургії, пов'язане з нестачею знань і належного виховання. Звідси відбуваються і експерименти в області літургії, що свідчать про відсутність доброго смаку. Ці нововведення не узгоджуються ні з намірами Церкви, ні з духом самої літургії. Тому чіткі вказівки в цій області абсолютно необхідні», - підсумував кардинал.