Ватикан роз'яснив, за які чесноти буде прославлений Пій XII

24.12.2009, 15:17
Ватикан роз'яснив, за які чесноти буде прославлений Пій XII - фото 1
Документ, оприлюднений главою папської прес-служби священиком Федеріко Ломбраді, вийшов через чотири дні після підписання Бенедиктом XVI декрету про визнання «героїчних чеснот» Пія XII.

piusxii.jpgВАТИКАН – Ватикан опублікував вчора документ, в якому роз'яснюються мотиви прославлення Папи Пія XII (1939-1958). Документ, оприлюднений главою папської прес-служби священиком Федеріко Ломбраді, вийшов через чотири дні після підписання Бенедиктом XVI декрету про визнання «героїчних чеснот» Пія XII – останнього кроку на шляху до його прославлення в лику блаженних.

Звістка про майбутню беатифікацію Папи, що очолював Церкву в роки II світової війни, відразу ж викликала хвилю протесту з боку значної частини єврейської громадськості. На думку незгідних, Пій XII «зберігав мовчання» про геноцид євреїв і, тим самим, побічно сприяв злочинам нацистів.

У заяві прес-служби Ватикану підкреслюється, що своїм декретом Бенедикт XVI дає високу оцінку «християнському життю» Пія XII, а не його діям «з точки зору історії», повідомляє Milites Christi Imperatoris.

«Коли Папа підписав декрет про проголошення «героїчних чеснот» Слуги Божого Пія XII, тим самим він затвердив рішення Конгрегації канонізації святих, яка раніше вже проголосувала з цього питання – йдеться в заяві о. Ломбарді. – Зрозуміло, при винесенні ухвали враховуються ті обставини, при яких жила людина. Це, у свою чергу, робить необхідним аналіз з точки зору історичної науки, проте в першу чергу для оцінки діяльності людини важливо наскільки християнським було її життя (щирі стосунки з Богом і постійний пошук Євангельської досконалості), а не те, як оцінюють її рішення з точки зору історії».

Визнання «героїчних чеснот» Пія XII, заявляє далі прес-секретар Ватикану, «аж ніяк не означає припинення дискусій про ті або інші конкретні рішення» цього понтифіка.

Католицька Церква, продовжує о. Ломбарді, стверджує, що Пій XII приймав свої рішення з єдиною метою – «найкраще виконати високе і відповідальне служіння Папи». Зокрема, понтифік завжди проявляв особливу увагу і турботу про євреїв, про що є свідоцтва з боку самих євреїв, відзначив представник Ватикану.

Торкаючись питання допуску дослідників у ватиканські архіви епохи служіння Пія XII – чого домагається низка представників єврейської громадськості, –Ломбарді відзначив, що це буде можливо лише після класифікації «величезної кількості» документів, «що вимагає, з технічної точки зору, ще декількох років роботи».

Глава прес-служби Ватикану також підкреслив, що одночасне визнання «героїчних чеснот» Пія XII і Івана Павла II аж ніяк не означає, що вони будуть одночасно беатифіковані. В кожному випадку процес прославлення йтиме своїм шляхом.

На закінчення Ломбарді закликав не розглядати черговий крок на шляху до прославлення Пія XII як «ворожий акт» по відношенню до євреїв і висловив надію, що діалог між Католицькою Церквою і юдеями продовжиться. Важливим етапом в цьому діалозі, вважає автор заяви, повинен стати запланований візит Бенедикта XVI в римську синагогу.

Теги: #Пій XII