• Головна
  • Новини
  • Константинопольський Патріарх наголосив, що дії влади Туреччини вимушують його поскаржитися в Європейський суд з прав людини...

Константинопольський Патріарх наголосив, що дії влади Туреччини вимушують його поскаржитися в Європейський суд з прав людини

21.12.2009, 15:06
Константинопольський Патріарх наголосив, що дії влади Туреччини вимушують його поскаржитися в Європейський суд з прав людини - фото 1
Якщо влада Туреччини не відкриє духовну семінарію на острові Халки, Константинопольська Церква буде вимушена поскаржитися на Туреччину до Європейського суду з прав людини в Страсбурзі.

varfolomij_1.jpgКОНСТАНТИНОПОЛЬ-ТУРЕЧЧИНА — Якщо влада Туреччини не відкриє духовну семінарію на острові Халки, Константинопольська Церква буде вимушена поскаржитися на Туреччину до Європейського суду з прав людини в Страсбурзі. Про це заявив Патріарх Варфоломій І 19 грудня в інтерв'ю турецькій газеті «Хабер Тюрк».

Православна семінарія Константинопольської Патріархії, розташована на острові Халки в Мармуровому морі поблизу Стамбулу, була закрита 1971 року на підставі закону, що забороняв діяльність релігійних шкіл в Туреччині.

Семінарію неодноразово пропонували передати одному із стамбульських університетів, проте досі ця ідея не реалізована через розбіжності між Константинопольською Патріархією та урядом Туреччини. Турецька влада, як інформує Analitika.at., цього року неодноразово заявляла про можливість відкриття на острові богословської школи, але конкретних кроків в цьому напрямку поки що не зроблено.

Свого часу Патрірах Варфоломій також вчився в семінарії на острові Халки.

«Ми вважаємо безпідставним і несправедливим закриття семінарії. Вона не була навчальним закладом, що відноситься до розряду університетів», — зазначив Константинопольський Патріарх, додавши, що він виступає за відновлення діяльності богословської школи на умовах, які діяли раніше.

При цьому Варфоломій додав, що не має нічого проти підконтрольності семінарії міністерству освіти Туреччини. «Ми 38 років не можемо готувати богословів. Хто у такому випадку скеровуватиме священнослужителів в православні громади, що знаходяться в юрисдикції Константинопольської Патріархії, як в Стамбулі, так і за кордоном?» — наголосив Патріарх Варфоломій.

Він нагадав, що митрополитів Константинопольської Патріархії за кордоном призначає її Синод. «Я завжди хочу бути оптимістом, але ми більше не можемо чекати. Членами Священного Синоду (Константинопольської Патріархії) є митрополити, яким по 75-80 років. Вік всіх наших митрополитів в Європі перевищує 70 років. Ми — останнє покоління семінарії Халки, яке сходить нанівець. Кого нам тепер призначати?» — відзначив Патріарх.

Турецькі ЗМІ також подали цитати з інтерв'ю Варфоломія І американській телекомпанії CBS, в якому він порівнює своє положення з розп'яттям на хресті. «Бути меншістю в Туреччині — не злочин, проте ми відчуваємо себе, як громадян другого сорту», — наголосив Константинопольський Патріарх, відзначаючи невирішеність проблем очолюваної ним Церкви. «Я неодноразово відвідував прем'єр-міністра і міністрів, проте не бачив допомоги від уряду. Ці землі для нас так само священні, як Єрусалим», — відзначив Варфоломій І.

Відповідь МЗС Туреччини на заяви Патріарха Варфоломія не змусила себе чекати, її озвучив керівник дипломатичного відомства Анкари Ахмет Давутоглу. «Вважаю вислови шановного Варфоломія (про порівняння з розп'яттям) невдалими», — сказав міністр. «У нашій історії і традиціях ніколи подібного не відбувалося, і не буде», — додав він.

За його словами, «турецька нація була створена на основі толерантності, і сучасна Турецька Республіка, що є правовою і світською країною, де держава за конституцією відокремлена від релігії, не оцінює своїх громадян за релігійною приналежністю. У нас всі громадяни рівні», — підкреслив міністр закордонних справ Туреччини. Він відзначив, що в Анкарі готові розглянути усі звернення Патріарха Варфоломія.

Константинопольський Патріарх поки що не прокоментував заяву керівника МЗС Туреччини. Як повідомили журналістів в канцелярії Патріархії, Константинопольський Патріарх має намір зробити заяву для преси наступного тижня.