• Головна
  • Новини
  • 24 травня «Живе ТБ» представить фільм «Жити соборно: історії з Паризької єпархії» УГКЦ...

24 травня «Живе ТБ» представить фільм «Жити соборно: історії з Паризької єпархії» УГКЦ

22.05.2020, 08:30
24 травня презентуватимуть документальний фільм про єпархію святого Володимира Великого в Парижі УГКЦ.

24 травня о 21:00 в ефірі «Живого ТБ» відбудеться прем’єра фільму «Жити соборно: історії з Паризької єпархії». Фільм складається з восьми частин, кожна з яких розкриває різні аспекти життя Української Греко-Католицької Церкви у Франції, Бельгії, Нідерландах, Люксембурзі та Швейцарії. Режисер фільму — Петро Дідула.

“Відродження старих парафій і творення нових місій. Паломництва до Люрду і єпархіальні собори. Праця з українськими мігрантами і гостинність до неукраїнців. Спадщина Анни Ярославни, королеви Франції. Святкування і скромне спільне життя. Все це віддзеркалено у кадрах стрічки. Вона покликана не лише ознайомити глядача з життям та діяльністю єпархії, але й дати відповідь на запитання: яким має бути свідчення УГКЦ на теренах західної Європи”, — зазначає владика Гліб Лончина, Апостольський адміністратор Паризької єпархії. Зокрема, документальна стрічка розповідає про служіння одруженого католицького священника в Бельгії; про роль, яку в Українській Греко-Католицькій Церкві може мати людина без жодного українського коріння; про братерські стосунки між священниками і мирянами.

“В центрі уваги фільму — люди, що творять цю єпархію,” — наголошує режисер Петро Дідула.

“Структурно і матеріально чи не найскромніша церковна одиниця Української Греко- Католицької Церкви, Паризька єпархія святого Володимира Великого відважилась на духовну пригоду, — ділиться владика Борис Ґудзяк, перший єпарх Паризький (2013- 2019), сьогодні — архиєпископ і митрополит Філадельфійський. — Духовенство та вірні спільно вирішили жити у мирі, радості та служінні Богові й ближньому. Викликів багато. Громада від громади кардинально відрізняються, але спільним є переконання, що Господь працює у нашій історії, у кожній з цих громад, у кожній особі. Будучи зараз далеко, можу засвідчити, що участь у пригодах Паризької єпархії належить до найцінніших досвідів мого життя.” “Фільмування тривало з 2016 до 2019 року, тому життя Паризької єпархії показане у ретроспективі”, — розповідає владика Гліб Лончина. “Сьогодні багато що змінилося, але фільм залишається свіжим, бо цей експеримент живе, розвивається у нових вимірах й формах, стикається з новими викликами.”

Стрічку також можна буде переглянути англійською і французькою мовами на YouTube-каналі єпархії.

 “Сподіваємося, що фільм “Жити соборно” стане знаком надії, єдності та солідарності у час пандемії. Віра в Воскресіння, стосунки людини з Богом і ближнім, соборність — ось наскрізні теми фільму”, — каже Ольга Вох, співпродюсерка фільму.

Адреси трансляцій: 

https://www.youtube.com/user/pressugcc/featured 

https://www.facebook.com/Zhyve.tv/ 

Трейлер фільму