• Головна
  • Новини
  • У Філадельфійській архиєпархії УГКЦ завершилася друга сесія архиєпархіального Собору...

У Філадельфійській архиєпархії УГКЦ завершилася друга сесія архиєпархіального Собору

10.12.2019, 07:29
У Філадельфійській архиєпархії УГКЦ завершилася друга сесія архиєпархіального Собору - фото 1
7-8 грудня в Філадельфійській Архиєпархії пройшла друга сесія архиєпархіального собору.Важливим моментом цієї сесії стала присутність єпископів Постійного Синоду на чолі з Блаженнішим Святославом.

7-8 грудня в Філадельфійській Архиєпархії пройшла друга сесія архиєпархіального собору.Важливим моментом цієї сесії стала присутність єпископів Постійного Синоду на чолі з Блаженнішим Святославом.

1w.gif

Розпочався собор спільною Архиєрейською Літургією під проводом Патріарха у храмі святого Михаїла в Дженкінтаун, у передмісті Філадельфії. У своїй проповіді митрополит Філадельфійський, владика Борис (Ґудзяк), наголосив на тому, що «собор покликаний єднати і збирати духовенство та вірних разом не лише у межах архиєпархії. «Присутність Блаженнішого Святослава та владик Постійного Синоду, найвищого органу, який покликаний допомагати Главі Церкви звершувати своє служіння, відображає, глобальну єдність Української Греко-Католицької Церкви», - додав він.

2w.gif

На завершення Літургії Патріарх Святослав привітав усіх присутніх та представив єпископів Постійного Синоду: владику Бориса (Ґудзяка), архиєпископа і митрополита Філадельфійського, владику Євгена Поповича, архиєпископа і митрополита Перемисько-Варшавського, владику Богдана Данила, єпарха Пармського, владику Теодора Мартинюка, єпископа-помічника Тернопільсько-Зборівської архиєпархії та владику Богдана Дзюраха, секретаря Синоду Єпископів УГКЦ. З співслужили владика Павло Хомницький зі Стемфорду та владика Андрій Рабій, єпископ-помічник Філадельфійської Архиєпархії. «Сьогодні через присутність Глави Церкви та владик Постійного Синоду, Ваша Матірна Церква обнімає Вас і йде разом з Вами соборовим шляхом» — зазначив Глава УГКЦ.

На початку пленарної сесії собору Блаженніший Святослав підкреслив важливість Собору, який об’єднує не лише духовенство, але мирян єпархії. Він наголосив на потребі відповідальної участі у соборових засіданнях на єпархіальному рівні та виборів делегатів на Патріарший Собор, який відбудеться в кінці серпня 2020 року у Львові. «Ваші делегати будуть Вашим голосом на рівні цілої УГКЦ. Але вони будуть мати теж відповідальність після повернення, ділитися з вами тим, що вони переживуть на Патріаршому соборі», — зазначив Блаженніший Святослав. Він закликав делегатів під час цієї сесії шукати відповіді на три питання: «Де ми є? Хто ми є? Як нам бути разом?».

5w.gif

Митрополит Філадельфійський, владика Борис наголосив: «Мета цієї сесії зібрати разом напрацювання наших деканальних соборчиків та подумати над дарами, які ми маємо і як ми ними можемо послужити». Він говорив про важливість архиєпархіального Собору в контексті цілої Церкви, бо, крім владик Постійного Синоду, є також двоє делегатів з Паризької єпархії, отець Ігор Ранця, адміністратор катедри в Парижі та Сеголен Миколенко, голова єпископського бюро в Парижі та відомий богослов з Італії Марія Кампателлі.

Після цього відбулося представлення  звітів деканальних соборчиків та робота в групах, під час якої делегати роздумували над питанням «Як миряни можуть відповісти на потреби Церкви». Звіти про працю в групах модерував владика Андрій Рабій.

Окрім офіційних засідань Архиєпархіального собору, були організовані кілька заходів для дітей з «Нашої Рідної Української Школи», заняття в якій відбувалися недалеко від місця проведення собору.

3w.gif

У другий день собору під час Літургії Блаженніший Святослав зауважив, що ця Літургія об’єднує одразу декілька подій: завершення другої сесії Архиєпархіального Собору, святкування храмового празника Катедрального собору та початок Постійного Синоду, який розпочав  свої засідання у понеділок у Вашингтоні. Особливим моментом стало вручення Ордену Митрополита Андрея Шептицького – найвищої нагороди УГКЦ - Інститутові східнохристиянських студій імені митрополита Андрея Шептицького та панові Євгену Чолію, попередньому президентові Світового Конгресу Українців.

День завершився Молитвою Оздоровлення, під час якої шестеро єпископів на чолі з Блаженнішим Святославом помазували оливою усіх присутніх. Завершився цей чин та Архиєпархіальний Собор спільним благословенням єпископів та молитвою за Україну «Боже Великий, Єдиний».

4w.gif

Наступна сесія Архиєпархіального Собору планується на весну 2020 року. Під час цієї сесії будуть сформульовані остаточні резолюції та вибрані делегати, які представлятимуть Архиєпархію на Патріаршому Соборі в кінці серпня у Львові.,  темою якого обрана «Еміграція, поселення і глобальна єдність Української Греко-Католицької Церкви».