УПЦ США провела ХХІІ Собор

24.10.2019, 13:12
УПЦ США провела  ХХІІ Собор - фото 1
У Сомерсеті (штат Нью-Джерзі) Українська Православна Церква (УПЦ) США скликала ХХІІ Собор, який відбувся 16-19 жовтня в Українському культурному центрі митрополії.

У Сомерсеті (штат Нью-Джерзі) Українська Православна Церква (УПЦ) США скликала ХХІІ Собор, який відбувся 16-19 жовтня в Українському культурному центрі митрополії. Тема Собору: «Господи, полюбив я Красу Дому Твого, і місце перебування Слави Твоєї» (Пс. 26:8).

Собор_УПЦ_в_США.jpg

Перед Собором відбулися збори Консисторії, Ради митрополії, директорії семінарії св. Софії та конференція духовенства.

Урочисте відкриття Собору відбулося 16 жовтня. Делегатів і гостей при вході до Культурного центру вітали митрополит Антоній та архієпископ Даниїл. Вони очолили процесію до головної зали, де відслужили вступний молебень.

Студенти семінарії св. Софії виконали гімни США й України. Владика Антоній звернувся до присутніх із промовою.

Після вирішення організаційних питань почалися звіти провідників служб і комісій УПЦ США. Заслухали звіти семінарії, Української православної ліґи, Товариства св. Андрія, бібліотеки, табору всіх святих, численних відділів. 

Великі плакати в головній залі інформували про щойно видані Консисторією УПЦ ілюстрований довідник «Цвинтар Церкви-пам’ятника св. Андрія Первозванного в Савт-Бавнд-Бруку, Нью-Джерзі» та збірку поезій дівчини з інвалідністю Валі Нижник із України «Чудесний мир».

Довідка: Українська Православна Церква у США — найбільша із православних юрисдикцій українців у США. В 1919 році декілька груп українців в США організували автономну українську Православну Церкву. Ця Церква формувалася з українців, які прибули до США, рятуючись від лихоліть, які спіткали їх Батьківщину у складі Російської імперії, а потім СРСР.

В 1924 її прибув очолити єпископ Української Автокефальної Православної Церкви Іван Теодорович (він отримав рукоположення від митрополита Василя Липківського), канонічність висвячення якого оспорювалася. В США і Канаді йому підпорядковувалось біля 300 парафій, 60 священників, а також 20 парафій було в Бразилії.

В 1949 році митрополит Теодорович був повторно висвячений православними єпископами, що закрило питання легітимності його єпископства.

В 1971 році митрополит Теодорович помер, його змінив митрополит Мстислав Скрипник (†1993), який в 1990 році був вибраний в Києві Патріархом Української Автокефальної Православної Церкви.

Тривалий час канонічний статус УПЦ в США був невизначений.

12 березня 1995 церква відійшла під юрисдикцію Константинопольського Патріархату, а згодом до неї приєдналася менш чисельна УПЦ Америки.