• Головна
  • Новини
  • Учасникам Синоду УГКЦ показали документальний фільм про українських заробітчан в Італії...

Учасникам Синоду УГКЦ показали документальний фільм про українських заробітчан в Італії

08.09.2019, 09:13
Учасникам Синоду УГКЦ показали документальний фільм про українських заробітчан в Італії - фото 1
Під час Синоду Єпископів Української Греко-Католицької Церкви відбувся допрем’єрний показ документальної стрічки про українську еміграцію в Італії та відповідь духовенства на духовні потреби цих людей.

Під час Синоду Єпископів Української Греко-Католицької Церкви відбувся допрем’єрний показ документальної стрічки про українську еміграцію в Італії та відповідь духовенства на духовні потреби цих людей. Про це повідомляє Департамент інформації УГКЦ.

Фільм розповідає про минулі та сучасні реалії душпастирства Української Греко-Католицької Церкви серед українських емігрантів в Італійській Республіці. Документальна стрічка знімалася із благословення тодішнього Апостольського візитатора для українців візантійського обряду, а вже сьогоднішнього Апостольського делегата владики Діонісія Ляховича протягом двох років. Авторами кінокартини стали випускники Папського університету Святого Хреста — Тарас Жеплінський та Микола Мудрик, а також Іванна Гребеняк із Американського університету Риму.

Як зазначають самі автори фільму, впродовж зйомок вони познайомилися із понад ста особами, що представили свою історію еміграції, яку неможливо було слухати без сліз на очах та справді відкритого серця.

Ще одним ідейним натхненником кінострічки став Пасторальний координатор для українців в Італії о. Володимир Волошин, який поділився своїми думками стосовно її створення: «На сьогоднішній день вже є декілька документальних фільмів про життя українців в Італії, але, на превеликий жаль, ці фільми не віддзеркалюють справжнього життя, того, чим живе, візьмемо для прикладу, наша Греко-Католицька Церква разом зі своєю спільнотою тут, в Італії. Тому це була друга думка, яка йшла за тією першою, — зібрати якийсь матеріал до ювілею. Ця друга думка повела нас далі — до реалізації фільму. Фільм, який представлятиме життя української спільноти в Італії та Української Греко-Католицької Церкви, яка прийшла послужити цій спільноті. Але також додам ще й третю думку, що це є архівний документ. Ми живемо в час можливостей скористатися новітніми технологіями: телефонами, фотоапаратами, комп’ютерами, де архівні документи у паперах починають щораз то менше і менше зберігатися, і ця історія української спільноти в Італії ризикує бути втраченою, тому що вона не є зібраною у книжку, відео чи фотографію».

Окрім того, отець Володимир наголосив на унікальності цього проєкту та його важливій цінності для майбутніх поколінь: «Унікальністю цього проєкту є сама структура викладу матеріалу, який починається з того моменту, коли люди вирішили вирушити далеко у різні країни світу в пошуках праці. Тут, зокрема, говоримо про Італію, — що їх мотивувало, які пережиття в них були? До першої частини можна додати також труднощі, — про які вони розповідатимуть у цьому фільмі, — з якими вони зустрілися, як їх пережили. Друга частина — це виклик, який постав перед Українською Церквою, зокрема тією, яка тоді була представлена тут студентами, що приїхали на навчання. Вони повинні були поєднувати нелегку працю на студіях з душпастирською працею, а саме в той вільний від навчання день — неділю — мали обов’язок їхати служити нашим людям, з ними ту неділю жити. Це другий важливий момент того служіння Церкви українській спільноті, але є також і третій дуже важливий момент — це життя самої української спільноти УГКЦ, багатої на українські національні та релігійні традиції. Власне, фільм має на меті показати, чим живуть українці в тих чи інших містах, спільнотах, щоб якоюсь мірою розвіяти певні сумніви чи неправильні думки тих, хто мало ще знає або має помилкове бачення українців у Італії».

Варто зазначити, що презентація документальної стрічки відбудеться спершу в Італії, а згодом її зможе переглянути й український глядач.