• Головна
  • Новини
  • Віримо, що нашу Церкву в Америці чекає оновлення, а не «солодка смерть», - Патріарх УГКЦ у Філадельфії...

Віримо, що нашу Церкву в Америці чекає оновлення, а не «солодка смерть», - Патріарх УГКЦ у Філадельфії

06.06.2019, 10:15
Віримо, що нашу Церкву в Америці чекає оновлення, а не «солодка смерть», - Патріарх УГКЦ у Філадельфії - фото 1
У рамках інтронізаційних урочистостей з нагоди введення на престол Філадельфійської архиєпархії владики Бориса Ґудзяка, 5 червня відбулася зустріч Патріарха УГКЦ, владики Бориса, єпископів із духовенством Філадельфійської митрополії.

У рамках інтронізаційних урочистостей з нагоди введення на престол Філадельфійської архиєпархії владики Бориса Ґудзяка, 5 червня відбулася зустріч Патріарха УГКЦ, владики Бориса, єпископів із духовенством Філадельфійської митрополії.

Про це повідомляє Департамент інформації УГКЦ.

Владика Борис на початку зустрічі подякував усім за участь в Літургії і Чині інтронізації, які відбулися 4 червня, подякував за молитву. Особливі слова вдячності він адресував Блаженнішому Святославу як за присутність на урочистостях, так і за провід Церквою, «адже не завжди так було, що в Церкві є мир і злагода».

Глава УГКЦ у своєму слові наголосив, що ця зустріч була запланована не для того, щоб щось священникам говорити, а щоб їх слухати. Тому він запросив учасників до щирої братньої розмови.

«Ми всі сподіваємося, що наша Церква в Америці вступить у новий етап своєї історії, і я б дуже хотів, щоб це був період оновлення. Але це оновлення неможливе без спільної праці. Тому, користаючи з нагоди, хочу запросити усіх до спільного обговорення, до пошуку шляхів для розвитку», - сказав Блаженніший Святослав.

«Неодноразово чув, що нема бачення майбутнього нашої Церкви на цьому континенті і нам потрібно готуватися до «солодкої смерті». Однак я заперечу. Бо ми покликані не вбивати, а будувати, розвивати. Тому разом подумаймо, що робити, як робити, щоб ми мали життя», - сказав Глава УГКЦ.

Відтак відбулася справді братня, щира розмова. Душпастирі порушували питання мови богослужінь і мови Церкви та чи обов’язково потрібно бути українцем, щоб бути членом УГКЦ. Говорили також про ревність самих священників, про їхнє активне служіння не лише Літургій, а й про діяльність в інших сферах парафіяльного життя. Важливим, на думку священників, є також відчуття проводу з боку єпископа, який базується не на адміністративному, а на батьківському підході. Ще одним аспектом є питання внутрішньої солідарності.

Після виступів усіх охочих Блаженніший Святослав звернувся із заключним словом. Він подякував священникам за їхнє служіння Богові, Церкві й людям, за те, що обрали для себе цю місію і служіння. «Я сьогодні хочу подякувати вам від імені вашої Церкви-матері, якій ви присвятили своє життя. Хочу подякувати за працю, за те все, що віддаєте для добра Божого люду», - сказав Глава УГКЦ. Він також попросив душпастирів прочитати книжку блаженного священномученика Омеляна Ковча «Чому наші від нас утікають?»

Зустріч завершилася представленням пасторального плану єпархії Святого Володимира у Франції, який випрацюваний упродовж декількох років під час спільних обговорень, дискусій духовенства і мирян цієї єпархії.