У Франції відбулися святкування Днів Анни Ярославни

14.05.2019, 15:05
У  Франції відбулися святкування Днів Анни Ярославни - фото 1
Святкові богослужіння, лекції, дискусійні панелі та концерти зібрали більше 500 осіб із Франції, України, різних куточків Європи, а також з Великобританії, Канади та США.

Центр Анни Київської спільно з Паризькою єпархією святого Володимира УГКЦ 11-12 травня провели святкові Дні Анни Ярославни у Франції. Містами, де відбувалися урочисті заходи, стали Реймс, де київська княжна Анна вінчалася з королем Франції Генріхом І та відбулася її коронація, та Санліс, де Анна Київська проживала і заснувала абатство святого Вікентія.

Санліс1.jpg

Святкові богослужіння, лекції, дискусійні панелі та концерти зібрали більше 500 осіб із Франції, України, різних куточків Європи, а також з Великобританії, Канади та США.

Урочистості розпочалися Літургією в катедрі Пресвятої Богородиці у Реймсі, яку очолив владика Борис Ґудзяк, новоіменований архиєпископ Філадельфійський. З ним співслужили владика Гліб Лончина, Апостольський Адміністратор Паризької єпархії та владика Кен Новаківський, єпарх Нью-Вестмінстерський з Канади, разом з духовенством Паризької та Філадельфійської єпархій.

До присутніх з вітальним словом звернувся архиєпископ Реймса Ерік де Мулен-Бофор, який є також членом наглядової ради Центру Анни Київської. Він нагадав, що на цьому місці відбулося хрещення першого християнського короля Франції.  

Для Центру Анни Київської, який має на меті поглиблювати дискусію про майбутнє і цінності в Європі, Реймський собор є знаковим також тому, що саме там відбулася історична зустріч німецького канцлера Конрада Аденауера та президента Франції Шарля де Ґоля, що стала важливим етапом у створенні проекту об’єднаної Європи. Саме на цьому наголосив у промові владика Борис Ґудзяк.

Владтка_Борис.jpg

У містечку Санліс на північ від Парижа святкування традиційно розпочалося з покладення квітів до пам’ятника Анні Ярославні та поминанням жертв Голодомору і війни в Україні. У цій церемонії, окрім представників духовенства, українських громадських організацій у Франції та мерії Санлісу, українських громад Санліса, Парижа, Венсену та Брюсселя, взяли участь політики, серед яких міністр освіти та науки України Лілія Гриневич та підприємці з України – меценати храму XVIII століття, де діє парафія та Центр Анни Київської.

Санліс.jpg

Після церемонії покладання квітів відбулася Літургія. У промові владика Борис Ґудзяк зосередився на фундаментальних викликах для України, Європи і кожної людини: “Ми можемо будувати Європу, майбутнє України, якщо людина буде вільна від страху, не оповита кайданами страху смерті, який паралізує”.

Особливістю цьогорічних святкувань стали панельна дискусія про «незручну спадщину Європи». Участь у ній взяли Ярослав Грицак, Кшиштоф Чижевський та Володимир Кауфман. Модерував дискусію владика Борис Ґудзяк.

Санліс2.jpg

У храмі Святих Бориса і Гліба відбувся святковий концерт трьох хорів, які виконали духовні на народні пісні. Святкування закінчилися спільним вечірнім богослужінням в українській церкві Святих Бориса і Гліба.

Про це інформує сайт Центру Анни Київської.