• Головна
  • Новини
  • Патріарх УГКЦ пропонує створити освітню державну програму для українців зі всього світу...

Патріарх УГКЦ пропонує створити освітню державну програму для українців зі всього світу

13.05.2019, 15:06
Патріарх УГКЦ пропонує створити освітню державну програму для українців зі всього світу - фото 1
Патріарх Української Греко-Католицької Церкви Святослав виступає з ініціативою створити на державному рівні освітню програми з історії та культури для українців з цілого світу.

Патріарх Української Греко-Католицької Церкви Святослав виступає з ініціативою створити на державному рівні освітню програму з історії та культури для українців з цілого світу.

Про це першоєрарх сказав на зустрічі з учителями української школи у Філадельфії, повідомляє Департамент інформації УГКЦ.

Як приклад Блаженніший Святослав навів державу Ізраїль, яка має спеціальну державну програму, за якою кожен єврей за державні кошти може приїхати до Ізраїлю на місячний освітній курс з історії, культури, де має змогу налагодити емоційний контакт зі своєю Батьківщиною.

«Це державна політика, в яку держава Ізраїль фінансує кошти. Це один зі способів, в який Ізраїль заохочує євреїв повертатися до своєї історичної батьківщини», – відзначив Глава УГКЦ.

Предстоятель пригадав, як нещодавно в час Великого Посту разом з представниками Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій побував з візитом у Єрусалимі.

«Я летів з Києва до Тель-Авіва. Цим літаком летіла також велика група молоді єврейського походження з Харкова. І одна молода дівчина в розмові з іншими сказала: «Як я довго чекала, що нарешті зможу туди поїхати. Тепер я буду знати, хто я така»», – розповів він.

«Я би хотів, щоби і наша держава Україна мала таку програму. Щоби кожен юнак і дівчина з будь-якої української громади у світі відчували своїм обов’язком, а держава допомогла, приїхати бодай на місячний курс до України і відкрити своє коріння», – наголосив Предстоятель.

Патріарх Святослав пригадав, як одного разу вперше в Україну приїхали вихідці з українських громад Аргентини.

«Ви не можете собі уявити, що з людьми робилося, з їхнім серцем, з їхньою уявою, коли вони справді могли торкнутися свого коріння. Бо якщо люди не відвідають Музей Голодомору і не усвідомлять собі, що то за кривава земля, по якій вони ступають, то самі розмови про геноцид і масовий голод завжди будуть далекими», – підкреслив Глава УГКЦ.