У Словенії з’явилася парафія ПЦУ

01.04.2019, 09:09
У Словенії з’явилася парафія ПЦУ - фото 1
Православна Церква України почала функціонувати в Словенії – про це повідомило місцеве посольство України.

Православна Церква України почала функціонувати в Словенії – про це повідомило місцеве посольство України.

На першому Богослужінні був присутні посол Михайло Бродович, інформує Радіо Свобода.

«Сьогодні посол Михайло Бродович з дружиною, співробітники Посольства та представники української громади в Словенії відвідали першу Святу Літургію святого Василя Великого, яку відслужили в храмі святого Урха», – мовиться в повідомленні дипломатичної місії.

Згідно з ним, Богослужіння провели протоєрей Василь Кучирка і словенський священик отець Алеш Томашевич.

Із повідомлення не зрозуміло, в якому статусі відбулася ця подія.

Згаданий священнослужитель, протоєрей Василь Кучирка, до створення ПЦУ був настоятелем парафії колишньої УПЦ КП у столиці Словенії Любляні.

Тим часом Томос про канонічну автокефалію, наданий ПЦУ Вселенським патріархатом, встановлює, що вона як Помісна Українська Церква може діяти тільки в межах території України. ПЦУ, як мовиться в Томосі, відповідно до його офіційного перекладу, з моменту свого створення «не може ставити єпископів чи засновувати парафії за межами держави; вже існуючі підкоряються, згідно з порядком, Вселенському Престолу, який має канонічні повноваження в Діаспорі, бо юрисдикція цієї Церкви обмежується територією Української Держави». Така норма загальноприйнята у православному світі, хоча Російська Православна Церква її постійно порушує.