У країнах Балтії вшанували жертв Голодомору

13.11.2018, 11:36
У країнах Балтії вшанували жертв Голодомору - фото 1
Представники українських громад Естонії, Латвії та Литви приєдналися до міжнародної акції вшанування пам’яті жертв Голодомору “Запалімо свічку пам’яті!”.

Представники українських громад Естонії, Латвії та Литви приєдналися до міжнародної акції вшанування пам’яті жертв Голодомору “Запалімо свічку пам’яті!”

Про це повідомляє Укрінформ.

Акція "Запалімо свічку пам’яті!" на вшанування пам’яті мільйонних жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні пройшла в Таллінні 9 листопада на центральному майдані країни - Вабадузе (Свободи). Вогняний хрест із запалених свічок і букет із колосків символізували душі невинно заморених українців.

Учасники акції, серед яких - українці та естонці, подякували Естонській державі, парламент якої першим у світі (у 1993 році) визнав Голодомор геноцидом проти українського народу.

За упокій душ жертв спланованої сталінським режимом трагедії була проведена панахида. Також під час акції зачитали імена 85 дітей, які померли від голоду.

Поминальний захід організували Конгрес українців Естонії разом з Посольством України в Талліні.

Того ж дня акцію підтримали українці естонського міста Сілламяе - в осередку товариства "Водограй" запалена свічка пам’яті, яка буде горіти до 24 листопада.

У свою чергу, Латвія долучилася до акції “Запали свічку пам'яті!” 10 листопада. Спочатку у каплиці парафії УГКЦ в Ризі відбулася панахида за жертвами Голодомору, після якої учасники заходу вирушили ходою до центрального пам’ятника країни – Монумента Свободи. Там присутні вшанували пам’ять жертв Голодомору хвилиною мовчання та запалили свічки пам’яті.

Тимчасовий повірений у справах України в Латвії Аліса Подоляк у своїй промові подякувала Латвії за визнання злочину свідомим геноцидом українського народу і зачитала імена 85 дітей, які стали жертвами Голодомору на Одещині.

На акції були присутні місцеві українці, друзі України в Латвії, в тому числі, депутати Сейму Латвії.

11 листопада до міжнародної акції "Запалімо свічку пам‘яті!" долучилася Литва. Захід відбувався в центрі Вільнюса біля пам’ятника жертвам радянської окупації, неподалік Музею жертв геноциду (колишній будинок КДБ-МДБ-НКВС). Присутні вшанували пам’ять загиблих спільною молитвою, проведеною священиками УГКЦ.

До учасників заходу звернувся Посол України в Литві Володимир Яценківський, який подякував усім литовцям за прийняте парламентом Литви рішення про визнання Голодомору в Україні геноцидом українського народу. Крім того, він наголосив, що російська агресія сьогодні та гібридна війна проти України є продовженням геноциду.

У заході взяли участь зокрема представники українського товариства Вільнюса та Каунаса, українські дипломати, діти та викладачі з Донбасу, які прибули до Литви на навчання у міжнародній школі "Вільнюський литовський дім".

Організатором заходів виступило Посольство України у Литовській Республіці спільно з Центром вивчення Геноциду та опору Литви, громадою українців Вільнюса.

Як повідомлялося, на вшанування дітей Голодомору 1 вересня 2018 року стартувала міжнародна акція, присвячена дітям, які не пішли до школи 1933 року та протягом найближчих 7 років, адже померли чи не народилися.

Метою акції, яка стартувала за 85 днів до Дня пам’яті жертв Голодомору – 24 листопада 2018 року, є об’єднання українців усього світу і громадян інших країн у пам’ять про один з найбільших злочинів в історії людства ХХ століття.

Публічний захід продовжується щодня, в іншому місті, в іншій країні світу – загалом у 85 місцях. Завершиться він у місті Києві, 24 листопада 2018 року, у День пам’яті жертв Голодомору.