• Головна
  • Новини
  • Українська Православна Церква в Австралії відзначає 70-ліття...

Українська Православна Церква в Австралії відзначає 70-ліття

30.09.2018, 13:40
Українська Православна Церква в Австралії відзначає 70-ліття - фото 1
У столиці Австралії відбулись урочистості з нагоди 70-ліття Української Автокефальної Православної Церкви в Австралії.

У столиці Австралії відбулись урочистості з нагоди 70-ліття Української Автокефальної Православної Церкви в Австралії. Про це повідомляє кореспонеднт Укрінформу.

Австралія.jpeg

“У 1948 році перші українці, які прибули до Австралії, зійшлися в цьому храмі і відправили першу літургію українською мовою. Саме їхньою твердою вірою ми пояснюємо наявність стількох гарних церков на цьому континенті, формування християнської патріотичної української громади в Австралії. Сьогодні справа в наших руках,” – наголосив у проповіді архиєпископ Даниїл (УПЦ США та Діаспори), екзарх Вселенського Патріарха в Україні, який прибув в Австралію на урочистість.

Участь у святковій Літургії, яка відбулася у стародавньому приміщенні Англіканської Церкви св. Івана Хрестителя, де 70 років тому перші українські православні християни Австралії збиралися на свої Літургії, поки не побудували власної церкви, взяли численні гості на чолі з Послом України в Австралії Миколою Кулінічем, Головою СУОА Стефаном Романівим, єпископом УГКЦ в Австралії Петром (Стасюком), духовенством та лідерами українських австралійських громад.

Святкування продовжилися святковим віче на вшанування пам’яті перших українців, які воювали в Австралійсько-новозеландському корпусі в роки Першої світової війни, панахидою за жертвами Голодомору 1932-33 років в Україні біля меморіалу Голодомору, що розташований на території Українського православного центру Канберри, та урочистим концертом за участю учнів Братської української школи ім.Лесі Українки.

Довідково: Українська Автокефальна Православна Церква (УАПЦ) - православна церква в Україні та в українській діаспорі Західної Європи й Північної Америки, що відродилася під час національно-визвольних змагань (1917—1921), але була ліквідована радянським режимом. Відродження та визнання УАПЦ єрархами відбулося у 1942 році, однак після війни УАПЦ знову була заборонена комуністичним режимом. Єпископат і частина духівництва виїхала за кордон, де УАПЦ продовжувала діяти в США, Європі та Австралії.

Першим духовним адміністратором УАПЦ в Австралії та Новій Зеландії став отець Анатолій Теодорович, який прибув до Австралії у 1948 році і розпочав служби українською мовою у англіканському храмі св. Івана Хрестителя. З цього року австралійсько-новозеландська єпархія стала частиною УАПЦ. Першим справді українським осередком в Австралії стала Свято-Миколаївська парафія в Канберрі, яка створилася наприкінці 1948 року. Інші православні громади Зеленого континенту були засновані в різних штатах починаючи з 1949 року. Сьогодні Головою консисторії УАПЦ в Австралії є протоєрей Михайло Соломко – перший український православний священик, народжений в Австралії та висвячений в парафії св.Миколая в Канберрі.