УГКЦ розвиває нові осередки у США

19.06.2018, 15:31
УГКЦ розвиває нові осередки у США - фото 1
Понад 120 делегатів з єпархії Святого Йосафата в Пармі УГКЦ та з-поза її меж зібралися 9 червня 2018 року в церкві Покрови Пресвятої Богородиці УГКЦ у м. Пармі, штат Огайо (США), на єпархіальний Собор.

Понад 120 делегатів з єпархії Святого Йосафата в Пармі УГКЦ та з-поза її меж зібралися 9 червня 2018 року в церкві Покрови Пресвятої Богородиці УГКЦ у м. Пармі, штат Огайо (США), на єпархіальний Собор.

За повідомленням Департаменту інформації УГКЦ, темою цьогорічного заходу було «Воздвиження хрестів: ріст Церкви однією спільнотою на раз».

УГКЦ-США.jpg

Собор під головування владики Богдана (Данила), правлячого єпископа єпархії Святого Йосафата в Пармі УГКЦ, зосередився на оновленні парафій та створенні нових місій у тих частинах єпархії, де УГКЦ ще не має своїх структур.

Доповідачами цього року були: о. Марко Шуї, адміністратор Місії святого Миколая УГКЦ в м. Ралі, штат Північна Кароліна, який вже роками відіграє провідну роль у створенні нових місій в єпархії Святого Йосафата; о. Олександр Вробліцький, священик єпархії Святого Йосафата в Пармі УГКЦ з м. Піттсбурга, штат Пенсильванія; о. Джейсон Шаррон, парох церкви Пресвятої Трійці УГКЦ у м. Карнегі, штат Пенсильванія, і церкви Богородиці Неустанної Помочі УГКЦ в м. Уілінг, штат Західна Вірджинія, та отець Йосиф Матлак, адміністратор Місії святого Василія Великого у м. Шарлотт, штат Північна Кароліна, який також намагається заснувати нові місії в штаті Південна Кароліна. На соборі також були делегати з різних парафій і місій єпархії, які мали змогу поділитися з учасниками Собору своїм унікальним досвідом приналежності до Української Греко-Католицької Церкви.

Владика Богдан, коментуючи мету Собору, зазначив: «Ісус Христос наказав своїй Церкві «піти [...] та зробити [своїми] учнями усі народи, хрестячи їх в ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа» (пор. Мт. 28,19). У відповідь святий Андрій Первозванний воздвигнув хрест на пагорбах столиці України, Києва, та пророкував, що Церква, яку він передбачив, розповсюдиться по всьому світу. Тому ми, як спадкоємці Церкви, заснованої апостолом Андрієм, відповідаємо на це бачення та воздвижуємо нові хрести тут, у Сполучених Штатах».

За останнє десятиліття єпархія Святого Йосафата виросла як щодо складу членів Церкви, так і щодо створення нових місійних парафій. Місійні священики, диякони та миряни розійшлися по величезній єпархії та встановили одинадцять нових місійних парафій у таких штатах, як Північна Кароліна, Теннесі, Південна Кароліна, Джорджія та Флорида. Нещодавно також і в штаті Пенсильванія розпочато нову ініціативу.

Владика Богдан також зауважив: «Для того щоб зростати, наші парафії повинні навчитися перейти від стану утримання до місії, плекаючи місійну культуру, формуючи вірних та запрошуючи інших приєднатися до нас. Тому одним із найважливіших питань, яке постає перед нами, є: як саме ми сприяємо зростанню нашої єпархії щодо підтримки духовенства та людей у створенні цих нових місійних парафій, де наша Церква покликана воздвигати нові хрести? Ось чому під час підготовки до Собору я попросив у наших парафіях та місіях провести від лютого до квітня 2018 року засідання, щоб помолитися, роздумати та вибрати двох або трьох делегатів, включно з представником молоді, які були б голосом певної парафії на Соборі».

Делегати під час обговорення роздумували над такими питаннями: як наші парафії можуть перейти від стану утримання до місії? Що ми можемо зробити для підтримки зростання місій? Як ми можемо найкраще забезпечити постійне формування для наших вірних, що саме надихає їх, щоб вийти за рамки комфортних зон та євангелізувати інших?

«Перед нами стоять усі ці виклики, – зазначив владика Богдан, – проте ми знаємо, що з Господньою допомогою та ревністю нашого народу, яку я бачив, відвідувавши наші парафії та місії, ми зможемо йти і поширювати «Благовість» в кожному кутку нашої великої єпархії та поза її межами».