• Головна
  • Новини
  • Українські жінки несуть віру в італійські родини, - Папа Франциск на зустрічі з вірянами УГКЦ...

Українські жінки несуть віру в італійські родини, - Папа Франциск на зустрічі з вірянами УГКЦ

28.01.2018, 19:06
Українські жінки несуть віру в італійські родини, - Папа Франциск на зустрічі з вірянами УГКЦ - фото 1
Папа Римський Франциск сьогодні, 28 січня, у соборі Святої Софії зустрівся із українськими паломниками. Віряни Святішого Отця зустріли співом колядки.

Папа Римський Франциск сьогодні, 28 січня, у соборі Святої Софії зустрівся із українськими паломниками. Віряни Святішого Отця зустріли співом колядки.

Патріарх УГКЦ Святослав (Шевчук) привітав Папу та подякував йому за візит.

«Від імен всієї української громади в Україні, Італії та в усьому світі я сердечно вітаю Вас у цій символічній українській базиліці Святої Софії у Римі». – сказав Предстоятель УГКЦ.

Папа Франциск у своїй промові зауважив, що сьогоднішня зустріч спонукає його висловити вдячність багатьом людям, яких нині немає у храмі. За його словами, подяку нині насамперед заслуговують три постаті. Перша - Патріарх Йосиф Сліпий, 125-річницю народження якого Церква згадувала у році, який щойно завершився.

Друга - це єпископ Степан Чміль, що упокоївся 40 років тому і похований у цьому соборі.

«Це людина, яка зробила багато добра у моєму житті. Пригадую, як у юності прислуговував йому під час Служби Божої. Від нього я дізнався про красу вашої Літургії. З його розповідей я дізнався скільки випробувань зазнала ваша Церква та як кувалася віра серед жахливих атеїстичних переслідувань», - поділився своїми спогадами Понтифік.

«Третя постать, яку я хочу згадати – це кардинал Любомир Гузар. Ми стали кардиналами того самого дня. Він був не лише Отцем і Главою вашої Церкви, а й провідником, старшим братом. Чимало людей пам’ятає його любов та чуйну молитовну присутність аж до кінця...

Ці свідки минулого були відкритими на Боже майбутнє, тому дають надію у теперішньому». - заявив Римський Архиєрей.

У своєму слові згадав Папа і про українські греко-католицькі парафії та жінок-заробітчанок, які, за його словами, несуть у італійські родини віру.

«Заохочуємо сприймати свою, часто малооплачувану роботу, як місію», - закликав Святіший Отець.

«Ви є орієнтирами для багатьох похилих людей, сестрами, що дають їм відчути, що вони не самотні сьогодні. Несіть відраду та ніжність Господа тим, хто готуються до зустрічі з Ним… Ви сьогодні опікуєтеся ними, але у майбутньому вони вам відкриють двері до Царства Небесного», - сказав понтифік про українок.

Після промови Святіший Отець уділив усім благословення. До Папи підходили священнослужителі, віряни-емігранти та переможці Відзнаки священномученика Омеляна Ковча – греко-католицького священика, послідовника митрополита Андрея Шептицького, який в часи Другої світової рятував євреїв, за що був ув’язнений і загинув у концтаборі Майданек.

На завершення візиту Папа Франциск у супроводі Патріарха Cвятослава спустилися до крипти собору Святої Софії, де свій спочинок знайшов владика Степан Чміль.

Як вже зазначала РІСУ, в УГКЦ сьогоднішній зустрічі паломників з Папою надають велике значення, вважаючи її знаком пастирської турботи та виявом солідарності з українським народом, котрий вже декілька років поспіль страждає від війни на Донбасі.

Окрім того, зустріч Папи Римського Франциска з українцями у греко-католицькому храмі Святої Софії в Римі, як зазначив Патріарх УГКЦ Святослав, дає надію на можливий візит понтифіка до України.