Греко-католики Парижа відсвяткували два ювілеї

22.01.2018, 11:41
Греко-католики Парижа відсвяткували два ювілеї - фото 1
У Парижі 19-21 січня відбувалося святкування 5-ліття проголошення піднесення до гідності єпархії екзархату для українців візантійського обряду у Франції. 2013 року Папа Бенедикт XVI на прохання Синоду Єпископів Української Греко-Католицької Церкви здійснив цей чин.

У Парижі 19-21 січня відбувалося святкування 5-ліття проголошення піднесення до гідності єпархії екзархату для українців візантійського обряду у Франції. 2013 року Папа Бенедикт XVI на прохання Синоду Єпископів Української Греко-Католицької Церкви здійснив цей чин.

Париж.JPG

Як повідомила РІСУ Служба комунікації Паризької єпархії УГКЦ, 20 січня відбувся Круглий стіл на тему «Погляд на єпархію св. Володимира Великого ззовні». Основними спікерами стали Томас Валю, журналіст та режисер програми “Християни Сходу” на каналі France 2, професор Ів Амон, славіст та радник кардинала Жана-Марі Люстіже, архиєпископа Парижу 1981-2005 та Антуана Аржаковського, директор наукового відділу Коледжу Бернардинів в Парижі, засновник Інститут Екуменічних студій Українського Католицького Університету.

У вступному слові владика Борис (Ґудзяк) підбив підсумки перших 5-ти років діяльності єпархії. Він зазначив: «Ми роздумуємо над тим, чим є єпархія, хто ми є, яка наша місія у Франції. Властиво цей погляд зі сторони, дає нам можливість усвідомити, як нас бачать ззовні».

Опісля кожен із доповідачів представив своє бачення УГКЦ французьким суспільством, підкресливши сильні сторони та вказавши на виклики, які, на думку доповідачів, стоять перед греко-католиками у Франції.

Париж-4w.jpg

Кульмінацією святкувань стала Архиєрейська Літургія, яку очолив владика Борис (Ґудзяк), єпарх єпархії св. Володимира Великого, у співслужінні з Апостольским Нунцієм у Франції, архиєпископом Луїджі Вентура, о. Олів’є Рібадо Дюма, секретарем Конференції Католицьких Єпископів Франції та духовенством катедрального собору.

Архиєпископ Луїджі Вентура підчас проповіді звернув увагу на історію українського народу та його християнське минуле, в якому св. Володимир, покровитель єпархії, зіграв фундаментальну роль, та й на історію спершу місії для українців у Франції, згодом історію екзархату та піднесення цього екзархату до гідності єпархії.

Париж-3w.jpg

«Ви, маючи багатий досвід віри ваших предків та переслідуваної Церкви, зберігайте ті цінності, які вони вам передали та йдіть, як вони, слідом за Христа», –  закликав архиєпископ Луїджі  греко-католиків у Франції. Також він передав вітання Папи Франциска з нагоди цього ювілею.

Владика Борис подякував Нунцію за його присутність: «Ви не лише сьогодні присутні тут, щоб розділити з нами радість цієї події. Ви були тим, хто нам приніс цю гарну новину сюди, в цей катедральний собор».

Париж-2.jpg

Єпарх подарував архиєпископу дві ікони: свв. Володимира і Ольги та свв. Бориса і Гліба. Також Владика Борис подякував в імені о. Ольв’є архиєпископові Жоржу Понтьє, президенту Конференції Католицьких Єпископів Франції.

Владика Борис зазначив, що в цих днях українці Парижа святкують два ювілеї: 5 років єпархії св. Володимира Великого в Парижі та 100 років проголошення Незалежності Української держави. З цими двома ювілеями  греко-католиків привітали також п. Олег Шамшур, посол України у Франції, та п. Тарас Горішній, голова Репрезентативного комітету українських товариств Франції.