• Головна
  • Новини
  • У французькому Санлісі вперше відбувся український фестиваль "Різдво в королівстві Анни Київської"...

У французькому Санлісі вперше відбувся український фестиваль "Різдво в королівстві Анни Київської"

18.12.2017, 12:46
У французькому Санлісі вперше відбувся український фестиваль "Різдво в королівстві Анни Київської" - фото 1
Під час фестивалю присутні могли ознайомитися з українськими різдвяними культурними та духовними традиціями.

У французькому місті Санліс вперше відбувся український фестиваль "Різдво в королівстві Анни Київської".

Санліс_2.jpg

"Вперше за підтримки України, у французькому Санлісі організовано український фестиваль "Різдво в королівстві Анни Київської". Українська культура та традиції, принесені на французьку землю Анною Ярославною більш ніж десять століть тому, і нині живуть та зігрівають серця людей!", – пише Посол України у Франції Олег Шамшур.

Санліс_3.jpg

Під час фестивалю присутні могли ознайомитися з українськими різдвяними культурними та духовними традиціями. Відбувся концерт, вистава святого Миколая для дітей, український Різдвяний ярмарок. Відвідувачі скуштувати традиційні українські страви, йдеться на Facebook-сторінці Культурного центру Анни Ярославни у Франції.

Як вже РІСУ повідомляла, у містечку Санліс, де жила і діяла донька Ярослава Мудрого Анна, королева Франції, традиційно відбувається День відзначення тисячолітніх зв’язків між Україною і Францією. Церкву в містечку Санліс українська греко-католицька єпархія придбала на гроші меценатів, переважно з України. Там організували Культурний Центр Анни Ярославни. Очолює єпархію  владика Борис (Ґудзяк), правлячий архиєрей єпархії святого Володимира у Парижі для українців греко-католиків у Франції, Швейцарії та країнах Бенелюксу.

Довідка: Анна Ярославна, знана також як Анна Київська – донька великого князя Київського Ярослава Мудрого і шведської принцеси Інгегерди, племінниця святих Бориса і Гліба. У 1051 році Анна в Реймсі одружується з французьким королем Генріхом I, і стає королевою Франції.

Анна провела велику частину свогожиття у Санлісі. У той час Санліс був резиденцієюфранцузькихкоролів. У 1060 році як вияввдячності за народженнясинаФіліпа, королева Анна Київськазаснувала абатство Святого ВенсанаyCанлісi. Абатство збереглося до сьогоднішнього дня, і зараз у ньомурозташовуєтьсяприватнийкатолицькийколедж. При вході в Абатствостоїть перший пам’ятникАнні Ярославні, що був встановлений після Французької революції. Ще один пам’ятникАнні Київській відкрив у 2005 році Президент України Віктор Ющенко. У 2010 її іменем названо школу в Санлісі.

Щороку у травні українська громада Франції разом з представниками французького уряду, України та діаспори святкують дні Анни Ярославни.

Санліс.jpg