• Головна
  • Новини
  • Глава УГКЦ зустрівся з українськими дітьми та молоддю в Австрії...

Глава УГКЦ зустрівся з українськими дітьми та молоддю в Австрії

14.11.2016, 10:38
Глава УГКЦ зустрівся з українськими дітьми та молоддю в Австрії - фото 1
Під час свого візиту до Австрії Предстоятель УГКЦ Блаженніший Святослав 12 листопада 2016 року у Відні відвідав Українську суботню школу, де на нього чекали діти, батьки та молодь.

Під час свого візиту до Австрії Предстоятель УГКЦ Блаженніший Святослав 12 листопада 2016 року у Відні відвідав Українську суботню школу, де на нього чекали діти, батьки та молодь. Про це повідомляє Департамент інформації УГКЦ.

СВятослав_і_діти.jpg

Зайшовши до класу, де в цей час у дружньому колі сиділи першокласники, Блаженніший Святослав одразу  приєднався до дітей і почав розпитувати, чи цікаво їм навчатися. Малювання, читання, гра на інструментах і танці виявилися найулюбленішим заняттями юних українців. Для старшокласників тут є окремі навчальні програми, які погоджені з Міністерством освіти України. Загалом, Українська суботня школа у Відні виховує сьогодні 140 дітей.

Як розповів один із організаторів школи Ростислав Тис, навчальний заклад існує завдяки фінансовій підтримці батьків та спонсорів. «Багато людей у школі працюють на волонтерських засадах, не отримуючи за це ніякої платні», - продовжує пан Ростислав.

Далі Блаженніший Святослав поспілкувався з усіма учнями, що чекали на нього у святковій залі. Питання від дітей на кшталт: чи приходить до Вас св. Миколай, скільки мов Ви знаєте, де живе Бог - вразили присутніх і самого Предстоятеля УГКЦ своєю безпосередністю.

Після невеликої перерви на Главу УГКЦ чекали вже недитячі запитання від численної української молоді та студентства. З ними  Блаженніший Святослав поділився своїми роздумами щодо процесу асиміляції молодого українського покоління за кордоном: «Процес асиміляції українців сьогодні є набагато швидшим, ніж раніше. Ми кажемо: інтеграція – так, асиміляція – ні! Бо дуже важливим є питання збереження власної християнської тотожності».

Напутніми для наших земляків стали такі слова Блаженнішого Святослава: «Чи ви є в Україні, чи за її кордонами, – ви однаково не маєте права забути про неї».

Наприкінці відвідин школи Предстоятель УГКЦ поспілкувався з делегатами українських громадських організацій, що діють на території Австрії. Зокрема, на зустріч прибули представники Українсько-австрійського товариства, Міжнародного товариства імені Чубинського та Українського товариства імені Івана Франка, представник Української суботньої школи «Ерудит» Галина Павлюк, головний координатор Громадської організації «Центр українських ініціатив» Олександра Саєнко і представники спортивних асоціацій. Кожен мав нагоду представити Блаженнішому Святославу напрямки своєї діяльності. За спільним обіднім столом присутні обмінялися думками щодо ситуації в Україні та обговорили можливі шляхи допомоги нашим співвітчизникам.

Додамо,що 11 листопада Глава УГКЦ під час свого візиту до Австрії зустрівся з Апостольським нунцієм в Австрії Архиєпископом Петером Цурбріггеном, дипломатом Святого Престолу.

Австрія_1.jpg

У зустрічі взяли участь отець Юрій Коласа, Генеральний вікарій католиків візантійського обряду, і Рудольф Прокші, професор Католицького богословського факультету Віденського університету та віце-президент фундації наукових досліджень екуменічних стосунків «ProOriente». До розмови також долучився ректор Інтернаціонального богословського інституту в Трумау та одночасно директор католицької гімназії в м. Баден Крістіан Алтінг фон Гойзау.

Під час зустрічі Блаженніший Святослав поділився своїми враженнями від участі в черговій пленарній асамблеї Папської ради для сприяння єдності між християнами. Глава УГКЦ зазначив: «Я повертаюся до України дуже піднесений та з великим натхненням».