• Головна
  • Новини
  • Порошенко порівняв збережений діаспорою український національний дух із благодатним єрусалимським вогнем на Великдень...

Порошенко порівняв збережений діаспорою український національний дух із благодатним єрусалимським вогнем на Великдень

23.08.2016, 13:00
Порошенко порівняв збережений діаспорою український національний дух із благодатним єрусалимським вогнем на Великдень - фото 1
Президент Петро Порошенко під час зустрічі з представниками української діаспори зазначив, що в умовах зростаючого євроскептицизму в Європі, який активно підтримується Росією, зростає потреба в консолідації сил українців в Європейському Союзі та всьому світі.

Президент Петро Порошенко під час зустрічі з представниками української діаспори зазначив, що в умовах зростаючого євроскептицизму в Європі, який активно підтримується Росією, зростає потреба в консолідації сил українців в Європейському Союзі та всьому світі.

«За таких умов нам з вами слід як ніколи координувати зусилля. Протидіяти російській пропаганді в усьому світі. Розширювати коло симпатиків та друзів України. Використовувати всі законні інструменти для того, щоб боротися  за збереження і посилення санкцій проти Росії, які проти неї запроваджені за анексію Криму та окупацію Донбасу», - наголосив Петро Порошенко.

Діаспора.jpeg

Окремо Глава держави звернув увагу на важливість тиску на Росію в звільнення українських заручників та політв’язнів, які перебувають на окупованих територіях чи у російських тюрмах.

Глава держави підкреслив: «Росія – це єдина країна світу, де українцям вже майже офіційно відмовляють у праві на етнічну визначеність». Президент нагадав слова Президента Росії Путіна про те, що українці та росіяни один народ, які схожі із фразою Сталіна: «украинцы – те же русские». Глава держави зазначив: «І Путіну, і Сталіну я хотів би відповісти словами Ліни Костенко: «Україна – це супер. По ній пройшли всі катки історії. На ній відпрацьовані всі види випробувань. Вона загартована найвищим гартом. В умовах сучасного світу їй немає ціни».

Президент підкреслив, що саме існування української діаспори є знаком впевненості для України і того, що «де б ти не був у цьому світі, там завжди десь світиться українське віконце».

Президент наголосив, що українська діаспора виросла в унікальне явище на етно-політичній мапі світу: мільйони українців проживають за державними кордонами України. Глава держави підкреслив, що іноземні українці, ставши громадянами інших країн та активними членами тамтешніх політичних націй не забувають свою історичну Батьківщину. «Російсько-радянська імперія викорінювала український національний дух як тільки могла: голодоморами, репресіями, Сибіром, русифікацією. Та все те, що вона намагалися винищити тут, ви дбайливо зберігали там. І, неначе благодатний єрусалимський вогонь на Великдень, передали в Україну, щойно вона стала на шлях відновлення нашої Незалежності. І цей вогонь вже нікому й ніколи не загасити», - наголосив Петро Порошенко, нагадавши, події останніх років: спочатку українці повалили проросійський маріонетковий режим Януковича, потім – стали на заваді планам Кремля розчленувати Україну на кілька частин, поховали проект Новоросії.

Президент вручив державні нагороди представниками української діаспори.