• Головна
  • Новини
  • У польському Любліні встановлять пам’ятник греко-католицькому священику Омелянові Ковчу...

У польському Любліні встановлять пам’ятник греко-католицькому священику Омелянові Ковчу

18.04.2016, 13:50
Рада міста Любліна (Республіка Польща) 14 квітня одноголосно проголосувала за рішення про встановлення пам’ятника блаженному священномученику Омелянові Ковчу.

Рада міста Любліна (Республіка Польща) 14 квітня одноголосно проголосувала за рішення про встановлення пам’ятника блаженному священномученику Омелянові Ковчу.

Про це повідомив голова Комітету із вшанування пам’яті Блаженного священномученика Омеляна Ковча Іван Васюник.

Це рішення стало можливим після візиту 9 березня у Люблін Глави Української Греко-Католицької Церкви Патріарха Святослава 9 березня цього року.

Це стало можливим також завдяки активній праці о. Стефана Батруха, священика УГКЦ у Любліні та Генерального консула України у Любліні Василя Павлюка. Про це інформує Львівська газета.

Довідка

Омелян Ковч – греко-католицький священик, блаженний католицької церкви.

Під час німецької окупації Західної України, намагаючись врятувати євреїв від знищення, хрестив їх і видавав їм метрики про хрещення, незважаючи на заборону цього окупаційною владою. Загалом він видав понад  600 свідоцтв про хрещення.

Звернувся з листом до Гітлера, в якому засуджував масові вбивства євреїв і вимагав дозволу відвідувати євреїв у гетто. За ці дії навесні 1943 року був заарештований гестапо за надання допомоги євреям і ув’язнений у концтаборі «Майданек», де таємно продовжував свою священицьку діяльність.

25 березня 1944 р. був газований та спалений у крематорії концтабору смерті Майданек (нині на терені міста Люблін, Польща).

У 1999 році Єврейська рада України присвоїла о. Омеляну Ковчу звання Праведник України. Через два роки під час душпастирського візиту в Україну Папа Римський Іван Павло ІІ проголосив його Блаженним Священномучеником. А Українська Греко-Католицька Церква — Покровителем греко-католицьких священиків.