• Головна
  • Новини
  • УГКЦ ніколи не була перешкодою в екуменічному діалозі, - Патріарх Святослав (Шевчук)...

УГКЦ ніколи не була перешкодою в екуменічному діалозі, - Патріарх Святослав (Шевчук)

23.02.2016, 17:21
УГКЦ ніколи не була перешкодою в екуменічному діалозі, - Патріарх Святослав (Шевчук) - фото 1
Глава Української Греко-Католицької Церкви Святослав (Шевчук) вважає, що шляху екуменічного діалогу важливо “визволити релігію від політики”, бо екуменізм – це пошук Бога, а не ворога.

Глава Української Греко-Католицької Церкви Святослав (Шевчук) вважає, що шляху екуменічного діалогу важливо “визволити релігію від політики”, бо екуменізм – це пошук Бога, а не ворога.

Про це першоєрах заявив у Римі на прес-конференцію для представників різних міжнародних видань. Як повідомляє прес-служба товариства “Свята Софія”, зустріч відбулася у відповідь на високий рівень зацікавлення західної преси темою України у світлі Гаванської декларації та, зокрема, коментаря Святішого Отця про його стосунки з Главою УГКЦ.

“Екуменізм – це пошук єдиного Бога, а не єдиного ворога”, - сказав він.

На переконання Патріарха Святослава, не має жодних підстав вважати УГКЦ перешкодою в екуменічному діалозі:

“Наша Церква впродовж віків свідчить, що єдність із Святішим Отцем не тільки не позбавляє східної ідентичності, але й допомагає відкрити універсальні цінності Вселенської Церкви, вийти за межі власної провінційності та вузьке коло національної приналежності. Одночасно присутність Східних Церков у великій родині Вселенської Церкви робить її багатою та універсальною”.

На зустрічі із журналістами Глава УГКЦ наголосив на необхідності практичного екуменізму, побудованого на діалозі та спільному пошуку правди і справедливості.

Пояснюючи реакцію своїх вірних на спільну декларацію Папи Франциска та Патріарха Кирила, Предстоятель УГКЦ зазначив: “Для українського народу екуменізм не є теорією. Український народ завжди з великою увагою, не залежно від конфесійної приналежності, прислухається до голосу Святішого Отця, однак для нас також важливо бути почутими Його Святістю”.

Відповідаючи на запитання “про відомі тепер уже всьому світу дружні стосунки Папи та Глави УГКЦ ще з часів їхнього служіння в Аргентині” (після інтерв’ю Папи Франциска на борту літака в дорозі з Мексики до Рима – ред.), Патріарх Святослав зізнався: “Я був приємно зворушений словами Святішого Отця по відношенні до мене. Знаючи про його щирість та відкритість, у моїх стосунках з ним бажаю бути голосом моєї пастви, її почуттів і навіть сумнівів”.

 Прес-конференція Глави УГКЦ