• Головна
  • Новини
  • Українці Франції вшанували річницю Голодомору Літургією в Нотр-Дам де Парі...

Українці Франції вшанували річницю Голодомору Літургією в Нотр-Дам де Парі

23.11.2015, 09:53
Українці Франції вшанували річницю Голодомору Літургією в Нотр-Дам де Парі - фото 1
Єпископ-помічник Парижа Ерік де Мула Буфор у вітальному слові зазначив, що для спільноти Нотр-Даму щороку молитися з українцями за жертв Голодомору велика честь.

Париж_Голодомор.jpgЗлобу світу не поборемо ще більшою зброєю – хоча й вона потрібна, щоб боронитися від ворогів. Злобу світу поборемо, коли молитимемось за навернення ворогів. Злобу світу поборемо нашим свідченням християнського життя і милосердя», – зазначив в проповіді під час Літургії в Соборі Паризької Богоматері єпископ Лондонської єпархії Української Греко-Католицької Церкви владика Гліб (Лончина). Про це інформує офіційний сайт єпархії св. Володимира Великого у Парижі (УГКЦ).

22 листопада він очолював Літургію поминання жертв Голодомору, яка традиційно відбувається в Нотр-Дамі. Разом з ним співслужили Паризький єпарх владика Борис (Ґудзяк), владика П’єр Пікан – єпископ-емерит Бає та Лізьє та священики УГКЦ. Участь в поминальних Богослужіннях взяли єпископ-помічник Парижа Ерік де Мула Буфор та представник парафії Української Автокефальної Православної Церкви в Парижі о. Іван Радевич. На Літургії був присутній Надзвичайний та Повноважний Посол України в Франції Олег Шамшур.

«Споминаючи сьогодні жертв Голодомору 1932-33 років в Україні, не можемо не згадати також наших воїнів,  які борються по сьогоднішній день в АТО, як також і їхні сім’ї, особливо їхніх померлих, і людей, які залишились без домів, без землі. Рівно ж згадуємо і жертви терактів, які сталися десять днів тому тут, у Парижі», – наголосив владика Гліб.

Париж_Голодомор_2.jpg

«Ми, українці, є спеціалістами з питань терору, який ми пережили під час Голодомору і переживаємо у військовій агресії на сході нашої країни, і сьогодні солідаризуємося з французами у цій молитві надії. І українцям, і французам сьогодні важливо чути євангельське: «Не бійтеся!», – підкреслив у своєму слові владика Борис (Ґудзяк).

Відзначення річниці Голодомору для українців Франції – це не лише нагода згадати про жертв цього геноциду, але й розповісти про минулі і теперішні події в Україні французам і світові. Саме тому символічне значення має покладення квітів до Тріумфальної Арки та Літургія в Нотр-Дам де Парі, де її учасниками є українці, французи і численні туристи, що відвідують собор.

«Прийшов сьогодні до Тріумфальної Арки, бо це пам’ять про Україну. Якщо тут ми не будемо показувати, що ми ще існуємо, то ніхто і не буде знати», – сказав Андрій Джала. Він народився вже в Франції, проте навіть його внуки ще зберігають українську мову та культуру.

Париж_Голодомор_1.jpg

«Для мене це також дуже хвилююче, адже тисячі кілометрів від України шанується пам’ять мільйонів, що загинули, і це нагадує світові, що існує Україна», – ділиться своїми враженнями родичка пана Андрія Галина Годованська.

«На відзначення Голодомору люди приїжджають з усіх регіонів Франції. Вся громада має нагоду не лише спілкуватися, але промовляти до інших, до французів і гостей Парижа. Роздаємо листівки з інформацією про Голодомор. 17 років тому, коли я приїхав до Франції, тут взагалі мало знали про Україну, тому важко було розповідати про Голодомор, а тепер після Помаранчевої революції та Революції Гідності про ці події простіше говорити», – розповідає настоятель катедри святого Володимира Великого о. Михайло Романюк.

«Ця подія важлива для об’єднання громади. Вшановуємо Голодомор покладанням квітів до Тріумфальної Арки та Літургією в Нотр-Дамі вже більше 10 років. Я не знаю чи представники інших спільнот мають таку можливість», – з гордістю розповідає лідер української громади Франції Тарас Горішний.

Єпископ-помічник Парижа Ерік де Мула Буфор у вітальному слові зазначив, що для спільноти Нотр-Даму щороку молитися з українцями за жертв Голодомору велика честь.