• Головна
  • Новини
  • Українці Франції помоляться за жертв Голодомору та відзначать день Анни Ярославни...

Українці Франції помоляться за жертв Голодомору та відзначать день Анни Ярославни

20.11.2015, 15:17
Українці Франції помоляться за жертв Голодомору та відзначать день Анни Ярославни - фото 1
Участь у поминанні візьмуть єпископи Української Греко-Католицької Церкви владика Борис Ґудзяк (Паризька єпархія), владика Гліб Лончина (Лондонська єпархія), представники Посольства України в Франції та українська громада.

22 листопада в столиці Франції відбудеться поминання пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років. Українці покладуть квіти до Тріумфальної арки та спільно помоляться в Соборі Паризької Богоматері за жертв Голодомору, війни в Україні та недавніх терактів в Парижі, повідомляє прес-служба Паризької єпархії святого Володимира Великого.

«Українці є трагічними експертами як справах терору. Голодомор - один з найбільших світових геноцидів, який став наслідком терористичної ідеології і тактики, буде в центрі нашої молитовної уваги в Нотр-дам де Парі. Разом з жертвами останніх терактів в культурній столиці Європи ми поминатимемо жертв Голодомору та терору, що його Росія протягом останніх двох років застосовує проти України», - розповів владика Борис Ґудзяк, єпископ Паризької єпархії святого Володимира Великого.

Таке поминання жертв Голодомору в Парижі є традиційним, проте цього року через заходи безпеки не відбудеться траурна процесія від катедри святого Володимира Великого до Собору Нотр-дам.

Участь у поминанні візьмуть єпископи Української Греко-Католицької Церкви владика Борис Ґудзяк (Паризька єпархія), владика Гліб Лончина (Лондонська єпархія), представники Посольства України в Франції та українська громада.  

В суботу, 21 листопада в містечку Санліс, де жила і діяла донька Ярослава Мудрого Анна, королева Франції, традиційно відбудеться день відзначення тисячолітніх зв’язків між Україною і Францією, а також поминатимуть  тисячоліття смерті князів-страстотерпців Бориса і  Гліба. В церкві їх імені служитиметься Божественна Літургія та Вечірня. Також відбудеться лекція професора Ярослава Грицака «Історія України за 90 хвилин» та буде представлено фотовиставку про Майдан та війну на Донбасі.

Додамо, що церкву в містечку Санліс українська єпархія придбала на гроші меценатів, переважно з України, кілька років тому. Там тепер постає Культурний Центр Анни Ярославни та розвивається невеличка парафія.

«Теперішній Париж і його мешканці потребують різних нагод, щоб зустрічатися і висловлювати взаємну солідарність. Богослужіння в Нотр-дам, покладення квітів до Тріумфальної арки та відзначення в Санліс мають на меті підтримати не лише українську громаду, але й всіх парижан у переконанні щодо нашої Богом даної гідності», - зазначив владика Борис.

В неділю 15 листопада владика Борис Ґудзяк взяв участь у Літургії в Нотр-дам де Парі, яку очолював архієпископ Парижа кардинал Вен-труа, де молилися за жертв терактів.

Програма

21 листопада, субота

10:00 Божественна Літургія в храмі святих Бориса і Гліба

13:00 Покладення квітів Place des Arènes à Senlis

15:00 Конференція «Історія України за 90 хвилин»

17:00 Вечірня в храмі святих Бориса і Гліба

22 листопада, неділя

10:00 Покладення квітів до Тріумфальної арки

15:30 Божественна Літургія в Соборі Паризької Богоматері