• Головна
  • Новини
  • Богослови та науковці обговорили діяльність УГКЦ в Північній Америці...

Богослови та науковці обговорили діяльність УГКЦ в Північній Америці

14.05.2015, 11:48
Богослови та науковці обговорили діяльність УГКЦ в Північній Америці - фото 1
Більше двадцяти богословів, науковців та журналістів з США, Канади та Європи протягом 9-10 травня зустрілись в Оттаві, щоб обговорити сучасність та майбутнє Української Греко-Католицької Церкви в Північній Америці.

Colloqium_Ottawa.jpg

Більше двадцяти богословів, науковців та журналістів з США, Канади та Європи протягом 9-10 травня зустрілись в Оттаві, щоб обговорити сучасність та майбутнє Української Греко-Католицької Церкви в Північній Америці. Захід відбувся завдяки підтримці Українського Патріархального Товариства в США та Інституту східнохристиянських студій ім. Митрополита Андрея Шептицького. Головував на коллоквіумі о. д-р. Андрій Чировський, засновник Інституту ім. Митрополита Андрея.

Йшлося про «Стратегію УГКЦ 2020», яка має назву «Жива парафія – місце зустрічі з Христом», про місію УГКЦ в Північній Америці. Учасники дискусії  наголосили, що УГКЦ повинна долати етнічні рамки та бути Церквою для всіх людей, які проживають в Північній Америці. В зв’язку з цим розгорнулась дискусія щодо назви УГКЦ на теренах США та Канади.

Більшість учасників погодились з тим, що англійською мовою назву «Греко-Католицька Церква» слід транскрибувати як «Greco-Catholic Church», а не «Greek-Catholic Church». Оскільки остання версія вносить певні непорозуміння в процесі місійної діяльності і не відповідає українському варіанту «Греко», а може бути перекладена  як «Грецька».

Учасники Колоквіуму також детально зупинились на богословському осмисленні Революції гідності та тому впливові, який вона може мати на ідентичність Церкви. На думку присутніх, цей досвід відстоювання людської гідності має вплив не лише на Церкву в Україні, але й на цілу греко-католицьку спільноту у світі, тому ця ділянка потребує в майбутньому глибшого обговорення серед богословів УГКЦ. В цьому ж контексті учасники обговорили питання, пов’язані із російської агресією проти  України, та богословські аспекти війни та миру, так як вони постають в ключі соціальної доктрини Католицької Церкви.

О.д-р. Юрій Аввакумов (Університет Нотр-Дам, США) звернув увагу учасників на російську інтерпретацію візантійської церковної спадщини, яка становить виклик для інших Церков, що поділяють ту саму традицію і які повинні докласти всіх зусиль, щоб показати інше обличчя візантійської традиції, яке є вільним від фундаменталізму і тісної симфонії з тоталітарною владою.

На завершення зустрічі учасники прийняли рішення ініціювати створення богословського Товариства УГКЦ в Північній Америці. Для цього було створено робочу групу, яка буде працювати над випрацюванням і узгодженням всіх організаційних деталей нової спільноти.

Зустріч в Оттаві стала першою в своєму роді, тому вирішено в майбутньому продовжувати такі зібрання.

Перед початком Колоквіуму о. д-р. Андрій Чировський (Оттава), д-р. Андрій Сороковський (Вашингтон), о. Майкл Винн (ректор української католицької семінарії в Оттаві) та Анатолій Бабинський (Львів) відвідали апостольського нунція в Канаді архиєпископа Луїджі Бонацці  та розповіли йому про ситуацію, яка склалась в Україні після завершення Революції гідності та початку російської агресії проти України, а також про роль Церкви в українському суспільстві.