• Головна
  • Новини
  • Понад дві тисячі українців здійснили Різдвяне паломництво до Папської базиліки Santa Maria Maggiore у Римі...

Понад дві тисячі українців здійснили Різдвяне паломництво до Папської базиліки Santa Maria Maggiore у Римі

30.12.2014, 13:53
Понад дві тисячі українців здійснили Різдвяне паломництво до Папської базиліки Santa Maria Maggiore у Римі - фото 1
26 грудня 2014 року понад дві тисячі українців із різних куточків Італії здійснили спільне різдвяне паломництво до базиліки «Santa Maria Maggiore» – однієї із чотирьох головних папських базилік Риму.

26 грудня 2014 року понад дві тисячі українців із різних куточків Італії здійснили спільне різдвяне паломництво до базиліки «Santa Maria Maggiore» – однієї із чотирьох головних папських базилік Риму.

З цієї нагоди українські паломники мали можливість молитися Архиєрейську Божественну Літургію, яку очолив владика Діонісій (Ляхович), Апостольський Візитатор для українців греко-католиків в Італії та Іспанії, у співслужінні Владики Іринея (Білика), Каноніка папської Базиліки «Santa Maria Maggiore».

Італія.jpg

 Владика Діонісій наголосив на тому, що цьогорічне Різдво Христове ми змушені переживати по-іншому. «… Наш Святвечір цього року виглядатиме сумним, у нашій душі багато запитань, чимало тривоги, хтозна-скільки назбиралося у нас тих «чому?». Чому замість миру −  війна у нашій країні? Чому замість любові – ненависть, замість істини - брехня, замість життя – вбивства? Чому наші батьки, сини і брати мерзнуть в окопах на фронті? А найбільше «чому» - це тисячі спорожнілих місць за цьогорічним різдвяним столом у багатьох наших сім’ях, які нам нагадують «Сумний святий вечір у 1946 році»: «Мамо, мамо, де наш тато, чом не вечеряють?».

Цьогорічне святкування Різдва Христового зумовлює нас  його сприйняти і розуміти по-новому,  дає нагоду переживати народження Месії  у чимраз глибшому значенні і  співати по-новому «Слава во вишніх Богу й на землі мир людям, яких він любить» (Лк 2, 14), і разом з  пророком Ісаєю у глибині нашого єства пережити те, що «народ, що в пітьмі ходить, уздрів світло велике; над тими, що живуть у смертній тіні, світло засяяло» (Іс 9,1)».

На завершення Літургії привітати українських паломників прибув також архиприсвітер папської базиліки «Santa Maria Maggiore» кардинал Сантос Абриль і Кастелльо. «Вітаю вас тут так численно зібраних українців у цьому храмі Матері моєї, Матері вашої і Матері всієї Церкви, запевняючи вас у молитовній підтримці за страждаючу українську землю», - наголосив у привітальному слові  архиприсвітер базиліки.

Окрім численних паломників із Рима та околиць на цьогорічну різдвяну прощу прибули також вірні із українських церковних спільнот із Мілану, Болоньї, Флоренції, Прато, Сієни, Аверси, Мондрагоне, Казерти та Капуа.

Довідка: Уже четвертий рік поспіль УГКЦ в Італії організовує різдвяне національне паломництво до папських базилік Рима. Вперше така проща відбулася в 2011 р., до базиліки св. Петра у Ватикані з нагоди того, що Святіший Отець Бенедикт XVI прийняв від України дарунок – різдвяну ялинку, яка на Різдво прикрашала площу святого Петра у Ватикані. У паломництві взяло участь понад 5.000 вірних.

«Santa Maria Maggiore» – одна з чотирьох головних папських базилік Рима. З її заснуванням пов’язана цікава історія. В одну з літніх ночей 352 року папі Ліберію і багатому римлянинові Джованні Патріціо явилася уві сні Мадонна і наказала побудувати на тому місці, де назавтра випаде сніг, церкву. На наступний ранок, 5 серпня 352 року, на Есквіліні, там, де тепер стоїть базиліка, лежав сніг. Після цього чуда й стали зводити церкву. Через те ще і сьогодні має церква назву лат. Santa Maria ad Nives — Марія Сніжна. Її замінила базиліка, побудована в 440-х рр. папою Сикстом III і присвячена Богоматері. Багато пап прагнули зробити цю вельми шановану римську церкву ще прекраснішою, добудовували і прикрашали її. Дзвіниця, найвища у Римі (75 м), датується 1377 роком. Нинішній фасад з портиком і лоджією побудував в 1740-х рр. Фердінандо Фуга. У лоджії, на стіні, що являє собою старий фасад церкви, зберігся мозаїчний декор початку XIV ст. Базиліка є найбільшою із 40 церков Рима присвячених Богородиці. Вона є екстериторіальною областю Ватикану. Про це повідомляє Департамент інформації УГКЦ.