• Головна
  • Новини
  • Єрархи Української Католицької Церкви в США підтримують УГКЦ в час тиску на неї та свободу в Україні...

Єрархи Української Католицької Церкви в США підтримують УГКЦ в час тиску на неї та свободу в Україні

22.01.2014, 13:41

Єрархи, духовенство, монашество та вірні Української Католицької Церкви в Сполучених Штатах Америки висловлюють свою повну довіру й підтримку Патріарху Святославу, єрархам, духовенству, монашеству та вірним Української Греко-Католицької Церкви в Україні «в їхній реакції на надання необхідної пастирської опіки відважним українським громадянам, які виступають проти придушення свободи у сьогоднішньому українському суспільстві».

Єрархи, духовенство, монашество та вірні Української Католицької Церкви в Сполучених Штатах Америки висловлюють свою повну довіру й підтримку Патріарху Святославу, єрархам, духовенству, монашеству та вірним Української Греко-Католицької Церкви в Україні «в їхній реакції на надання необхідної пастирської опіки відважним українським громадянам, які виступають проти придушення свободи у сьогоднішньому українському суспільстві». Про це йдеться у заяві єрархів Української Католицької Церкви в США, яку прийнято 19 січня 2014 року в Українській Католицькій Архиєпархії Філадельфії, Пенсильванія.

У зверненні також наголошується, що повідомлення про залякуючі погрози  від урядових чинників щодо правосильності  Церкви Великомучеників, Української Греко-Католицької Церкви, «викликало в усіх нас глибоке занепокоєння безпекою всього народу України, а особливо людей різних віросповідань і релігійних громад».

«Українська Греко-Католицька Церква, її провідники, духовенство, монашество та вірні показали себе непідвладними байдужості у відповідь на відновлення утисків в Україні.  Мученики минулого є чудовими прикладами, які сьогодні вселяють силу, надію, відвагу в тих, хто протистоїть цим проявам тиску.  Я прошу вас твердо стояти разом з ними, однаковою мірою зберігаючи відданість даним всім нам основним людським правам свободи слова, мирних зібрань, свободи совісті та віросповідання, і свободи самовираження.  Моліться й приймайте рішення проявити сміливість й підняти свій голос проти будь-яких репресивних спроб заперечити основні людські права, як це відбувається в ці дні в нашій вітчизні – в Україні», – сказано у зверненні.

Єрархи Української Католицької Церкви в США закликали братів і сестер усіх віросповідань в США  «підтримати тих, хто зі сміливістю протистоїть тим, хто би хотів обмежити вияви релігійних та інших основних людських свобод в Україні», а  духовенство, монашество та вірних - постійно молитися за Українську Греко-Католицьку Церкву, її архиєреїв, духовенство, монашество та вірних в Україні.

«Лише нещодавно Українська Греко-Католицька Церква звільнилася від гніту, який зазнавала понад п’ятдесят років під комуністичним правлінням, з надією на невідкличність свободи сповідування своєї віри в демократичній країні. Нажаль, особи що сповідують гнобительську та репресивну ідеологію продовжують здійснювати непомірний контроль над людьми, які просто прагнуть жити вільно і практикувати свою віру без страху відплати та асиміляції одним домінуючим віросповіданням. Такі особи з адміністрації є загрозою для людей усіх віросповідань у  державах колишнього комуністичного правління. Україну можна розглядати як платформу для нового нав’язування специфічної ідеології контролю та репресій.  Єдиним виходом для людей всіх віросповідань є, разом з особами відданими розвитку й підтримці демократії в Україні, спільно твердо виступити на підтримку тих, хто виявляють велику відвагу голосно  висловлюючи свій протест проти репресивним силам», – йдеться  зверненні.

Документ  підписали: Митрополит Української Католицької Церкви у США архиєпископ Філадельфійський для українців Стефан (Сорока), єпископ Чіказької єпархії святого Миколая Річард (Семінак); єпископ Стемфордської єпархії Павло (Хомницький), ЧСВВ;  Апостольський Адміністратор Пармської єпархії святого Йосафата Іван (Бура) .