• Головна
  • Новини
  • Патріарх УГКЦ відслужив Літургію на головному престолі Ватиканської базиліки святого Петра...

Патріарх УГКЦ відслужив Літургію на головному престолі Ватиканської базиліки святого Петра

25.11.2013, 12:38
Патріарх УГКЦ відслужив Літургію на головному престолі Ватиканської базиліки святого Петра - фото 1
У понеділок, 25 листопада 2013 р., коли за старим стилем припадає празник святого священномученика Йосафата, архиєпископа Полоцького.

1470033_s.jpgУ понеділок, 25 листопада 2013 р., коли за старим стилем припадає празник святого священномученика Йосафата, Архиєпископа Полоцького.

Глава УГКЦ Святослав (Шевчук) 25 листопада з особливого дозволу Папи Франциска очолив урочисту Архиєрейську Святу Літургію на головному престолі Ватиканської базиліки святого Петра з нагоди 50-річчя покладення мощів святого Йосафата, мученика за єдність Церкви, у головному храмі Католицької Церкви.

З Патріархом УГКЦ співслужать кардинал Леонардо Сандрі, Префект Конгрегації для Східних Церков, майже всі владики Синоду єпископів УГКЦ, владика Мілан Шашік, єпарх Мукачівський, представники інших Церков свого права та Апостольської Столиці.

За повідомленням Радіо Ватикан, серед понад 200 священиків значну частину становлять духовні сини святого Йосафата – ченці Василіянського Чину Святого Йосафата на чолі з протоархимандритом о. Ґенезієм Віомаром, ЧСВВ.

У спільній молитві єднаються кілька тисяч українських, і не тільки, паломників з України, Білорусі, Литви, Італії та інших країн світу. Кожен учасник Євхаристійного богослуження, який своїм співом прикрасив хор Папських східних Колегій Риму, отримав на згадку пам’ятні образки з гравюрою святого Йосафата із його першого життєпису з 1625 р., репродукцією хреста з катедрального собору у Володимирі Волинському, перед яким молився Іван Кунцевич, майбутній святий, та фото мощей святого під престолом святого Василія у базиліці Святого Петра.

З огляду на присутніх паломників з різних країн, літургійні читання були проспівані українською, білоруською та італійською мовами.

Після Святої Літургії привітати українських прочан прийде Папа Франциск.

Зазначимо, що виключне право служити на головному престолі Ватиканської базиліки має лише Єпископ Риму та ті, кому він уділить такий привілей. Отож, те, що Блаженніший Святослав отримав таку можливість, є свідченням особливої прихильності Святішого Отця до Української Церкви та народу.