Українці за кордоном вшанували пам'ять жертв Голодомору

18.11.2013, 16:40
Українці за кордоном вшанували пам'ять жертв Голодомору - фото 1
Українці за кордоном, а саме у США та Франції, вшанували пам'ять жертв Голодомору з приводу 80-х роковин трагедії.

Голодомор_ц.jpgУкраїнці за кордоном вшанували пам'ять жерт Голодомору з приводу 80-х роковин трагедії. У Франції в соборі Паризької Богоматері відбулась поминальна Архиєрейська Літургія, а у США - панахида у Миколаївському кафедральному соборі в місті Чикаго та акція "Свіча пам'яті".

Участь у поминальній Літургії у соборі Паризької Богоматері 17 листопада взяв єпарх Паризький УГКЦ владика Борис (Ґудзяк), пише офіційний сайт УГКЦ. 

«Ми згадуємо як мучеників, так і жертв Голодомору. Ми покликані плекати певність про своє майбуття, життєдайно стверджувати свою гідність – не коштом інших, не наперекір комусь, а просто тому, що вона правдива. І цю правду ми сьогодні пережили», – прокоментував подію владика Борис (Ґудзяк).

Окрім того, 16 листопада панахида відбулась у Чикаго, в Свято-Миколаївському кафедральному соборі УГКЦ на запрошення Фундації Українського Геноциду, повідомляє сайт УПЦ КП. Підкреслимо, що служіння очолив Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет.

Перед панахидою до вірян звернувся єпархіальний єпископ УГКЦ Річард (Семенюк), нагадавши про важливість пам'яті 80-річчя жертв Голодомору.

На вшанування 80-ої річниці Голодомору-геноциду українського народу 1932 - 1933 рр. у Міленіум-парку центральної частини м. Чикаго 17 листопада 2013 року відбулася акція "Свіча пам'яті", організована американським осередком ВО "Свобода", УГО "Помаранчева хвиля", "Нова українська хвиля".

Заупокійну літію очолив Предстоятель УПЦ Київського Патріархату Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет у співслужінні православного і греко-католицького духовенства.

У поминальному заході взяла участь велика кількість української молоді з Чикаго та околиць.

Нагадаємо, що на вихідних було оприлюднене звернення Предстоятеля УПЦ (МП) Митрополита Володимира (Сабодана) з приводу 80-х роковин. Зокрема він назвав річницю Голодомору найжахливішою трагедією для України і закликав «вознести молитви до Господа за упокій душ голодом вбитих братів і сестер і взяти участь у місцевих та загальнонаціональних поминальних богослужіннях в цей день».

Як РІСУ повідомляла, Кабінет Міністрів України 7 листопада 2013 року ухвалив розпорядження «Про заходи у зв’язку з 80-ми роковинами Голодомору 1932–1933 років в Україні». Затвердженим Планом підготовки та проведення заходів передбачається організація 23 листопада 2013 року жалобних заходів за участю представників органів державної влади, органів місцевого самоврядування та громадськості, зокрема на території Національного музею «Меморіал пам’яті жертв голодоморів в Україні».

У містах України 23 листопада також пройде акція «Сопричастя». СУМівці закликали українців долучитись до цієї акції і молитвою, постом та доброю справою вшанувати пам’ять тих, хто невинно загинув під час голоду 1932-1933 років.

В субботу , 16 ноября 2013 , Святейший Патриарх Киевский и всей Руси - Украины Филарет по приглашению Фонда Украинского Геноцида - США посетил Свято -Николаевский кафедральный собор г. Чикаго Украинской Греко - Католической Церкви , где возглавил служение панихиды по случаю 80 - летия Великого Голодомора .
Перед началом богослужения к присутствующим обратился епархиальный епископ УГКЦ Ричард Семенюк.
В совместной молитве , кроме вышеупомянутых иерархов , приняли участие первый проректор КПБА протоиерей Александр Трофимлюк , настоятель собора протоиерей Богдан Налисник , секретарь Викариата УПЦ Киевского Патриархата в США и Канаде протоиерей Виктор Полярный и множество православного и греко - католического духовенства.
Конце к многолюдной общины обратился Предстоятель Киевского Патриархата , после чего к Святейшему Владыке могли подойти все пр