• Головна
  • Новини
  • У Перемишлі перенесуть мощі блаженного єпископа Йосифа Коциловського та перейменують на його честь вулицю...

У Перемишлі перенесуть мощі блаженного єпископа Йосифа Коциловського та перейменують на його честь вулицю

05.07.2013, 09:37
Після Літургії буде зачитано рішення Міської ради м. Перемищль про найменування вулиці «Блаженного Єпископа Йосфата Коциловського» та посвячення відреставрованої палати греко-католицьких владик.

Єпископи і священики Української Греко-Католицької Церкви 7 липня 2013 р врочисто внесуть до Архикатедрального собору Св. Івана Хрестителя у м. Перемишль (Польща) мощі блаженного єпископа УГКЦ Йосафата Коциловського. Після Літургії буде зачитано рішення Міської ради м. Перемищль про найменування вулиці «Блаженного Єпископа Йосфата Коциловського» та посвячення відреставрованої палати греко-католицьких владик.  

Як повідомили РІСУ у Консисторії Перемисько-Варшавської Архиєпархі УГКЦ, у заходах, які відбудуться під час храмового празника, візьмуть участь: митрополит УГКЦ у Польщі архиєпископ Іван (Мартиняк), ординарій Вроцлавсько-Гданської єпархії єпископ Володимир (Ющак), Апостольський екзарх у Німеччині єпископ Петро (Крик) та інші запрошені гості.

Єпископ Йосафат Коциловський був останнім греко-католицьким єпископом у Польщі до ліквідації УГКЦ. Єпископом перемишльської єпархії став 1917 р. Відбудовував знищені під час І Світової війни структури УГКЦ. Розвинув духовну греко-католицьку семінарію у Перемишлі. Після другого арешту у 1946 р. НКВС перевезло єпископа з Перемишля у Київ. Після тортур і брутальних допитів відмовився від переходу на православ’я і розірвання єдності з Католицькою Церквою. Засуджений до 10 років концтабору де і помер 1947 р. у Чапаївці, під Києвом. 1977 р. його тіло перевезли у Львів, але перепоховували сім разів, бо КДБ хотіло його знищити. У 2001 р. Папа Іван Павло ІІ у Львові проголосив єпископа Коциловського блаженним Католицької Церкви. 31.05.2013 р. голова блаженного Йосафата була перевезена зі Стрия у Перемишль. 13 червня 2013 р. Міська рада м. Перемишля прийняла рішення про найменування вулиці «Блаженного Єпископа Йосафата Коциловського». Цю назву отримала частина вулиці, на якій знаходяться: архикатедральний собор УГКЦ та палата перемиських владик.

Палату греко-католицьких владик збудували 1900 р. Після ІІ Світової війни і знищення УГКЦ у Польщі будинок перейшов у власність держави. Останнім єпископом, який працював у палаті, був блаженний Йосафат Коциловський, який у зв’язку з тим, що не міг уже ходити, був винесений функціонерами Управління безпеки на кріслі. Будинок перебудовано і використовувався як Національний музей перемишльської землі. 4 квітня 2001 р. палату повернули у власність Перемиської Архиєпархії УГКЦ. Нещодавно завершився її ремонт. Вдалося зберегти історичні підлоги та печі. Вікна і двері виконано на зразок тих з міжвоєнного періоду. 7 липня 2013 р. після офіційних святкувань палата буде відкритою для відвідувачів. У палаті греко-католицьких владик у Перемишлі будуть знаходитися Митрополича курія УГКЦ у Польщі та резиденція митрополита. На другому поверсі облаштують виставку ікон.