У Парижі відбулося велике Шевченківське свято

09.03.2013, 23:39
У Парижі відбулося велике Шевченківське свято - фото 1
У столиці Франції вшанували пам'ять Великого Кобзаря Тараса Шевченка з нагоди 199-ї річниці від дня його народження та 152-ї - із дня смерті.

ArticleImages_51511_chevtchenko_paris_w.jpgУ столиці Франції вшанували пам'ять Великого Кобзаря Тараса Шевченка з нагоди 199-ї річниці від дня його народження та 152-ї - із дня смерті.

Представники Посольства України у Франції, українські політичні та громадські діячі, які живуть у Парижі, представники духовенства та української діаспори взяли участь у церемонії покладання квітів до пам'ятника Великому Кобзареві біля собору святого Володимира Великого на бульварі Сен-Жермен та урочистій Літургії з цієї нагоди, повідомляє УКРІНФОРМ.

"У ці весняні дні ми традиційно вшановуємо Українського Кобзаря - Тараса Шевченка, віддаємо данину його мистецькій і громадській постаті та єднаємось для того, щоб і надалі гідно втілювати в життя його мудрі настанови", – відзначив Надзвичайний та Повноважний посол України у Французькій Республіці Олександр Купчишин.

За його словами, Великий Кобзар залишається символом українства усього світу.

"Наступного року нам випадає унікальна нагода – відзначення 200-річчя від Дня народження Великого Кобзаря. Я певен, що спільними зусиллями нам вдасться організувати масштабні та яскраві святкування у Франції цього найважливішого для українців ювілею", – наголосив Купчишин.

Своєю чергою голова Репрезентативного комітету українців Франції Наталя Пастернак зазначила, що унікальність долі та життя поета-державника, духовного батька української національної свідомості, перегукується з історією здобуття та становлення української незалежності.

Також у межах відзначення річниці з дня народження Тараса Шевченка у Парижі відбулася конференція на тему "Релігійно-духовне значення поетичної спадщини Тараса Шевченка". В ній взяли участь українські та французькі науковці, дипломати, представники духовенства та української громади Франції. Серед них: проректори Українського католицького університету Мирослав Маринович та Олег Турій, глава Паризької єпархії УГКЦ владика Борис (Гудзяк), владика Йосафат (Говера) екзархії Луцький УГКЦ, владика Гліб з єпархії Пресвятої Родини у Лондоні.