• Головна
  • Новини
  • Єрархи УГКЦ у західній Європі обговорили напрямки розвитку цієї Церкви у цьому регіоні...

Єрархи УГКЦ у західній Європі обговорили напрямки розвитку цієї Церкви у цьому регіоні

30.01.2013, 09:38
Єрархи УГКЦ у західній Європі обговорили напрямки розвитку цієї Церкви у цьому регіоні - фото 1
У Римі 29 січня 2013 року, в приміщеннях Патріаршого двору, що на площі «Мадонна дей Монті», відбулася нарада єрархів УГКЦ у Західній Європі. Йшлося про налагодження тіснішої співпраці між церковними структурами УГКЦ у цьому регіоні.

Рим_1.JPGУ Римі 29 січня 2013 року, в приміщеннях Патріаршого двору, що на площі «Мадонна дей Монті», відбулася нарада єрархів УГКЦ у Західній Європі. Йшлося про налагодження тіснішої співпраці між церковними структурами УГКЦ у цьому регіоні.

Так, серед завдань наради було обговорення теми щодо спеціалізованого вишколу та відбору священиків для душпастирства в країнах Західної Європи. Крім того, під час наради єрархи намагалися краще пізнати та обмінятися досвідом душпастирства, яке охоплює як попередні хвилі еміграції, які сьогодні творять уже сталу українську діаспору, так і сучасний, понад десятилітньої давнини, масовий еміграційний феномен.

В контексті поставлених завдань у ході зустрічі розглядалися, зокрема, такі напрямки розвитку УГКЦ у Західній Європі:

1) Впровадження стратегії розвитку УГКЦ на період до 2020 року: «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом»;

2) Душпастирство серед дітей та молоді, збереження власної духовної та національної ідентичності, плекання покликань;

3) Катехизація: діти, молодь, дорослі;

4) Інтеграція, мішані шлюби, запобігання асиміляції;

5) Літургічні теми: уніфікація та апробація Літургічних текстів в іноземних мовах, причастя дітей;

6) Спільні дні духовної віднови та збори з метою взаємного обміну інформацією та досвідом для душпастирів УГКЦ у Західній Європі;

7) Фінансові питання, критерії благодійних збірок.

Рим_2.JPGНа сьогоднішній день у Лондонській єпархії УГКЦ функціонують 30, а у Паризькій - 25 парафій. На території Німеччини та Скандинавії з 1959 р. діє Апостольський екзархат, який налічує понад 75 парафій. В Італії з 2003 р., а в Іспанії з 2004 р. для вірних УГКЦ, які здебільшого є сучасними трудовими емігрантами, на прохання Синоду УГКЦ призначено Апостольського візитатора. Однак, УГКЦ в Італії та Іспанії ще немає окремої церковно-юридичної структури. В Італії на сьогоднішній день діють 140, а в Іспанії 40 громад УГКЦ. Переважно богослужіння відбуваються при місцевих римо-католицьких храмах, а юридичний статус українських церковних громад має форму капеланства або місії для вірних іншої Церкви свого права (sui iuris) на території Латинської Церкви.

Загалом за загальними статистичними даними в Німеччині, Скандинавії, Англії, Франції, Бенілюксі, Швейцарії, Італії та Іспанії перебуває понад 1,5 мільйона українців.

За даними низки соціологічних досліджень, припускається, що великий відсоток українців у зазначених країнах є вірними УГКЦ і вони ще не всі охоплені душпастирською опікою. У цілому на території зазначених країн Західної Європи душпастирує 125 священиків УГКЦ, які обслуговують понад 300 церковних громад.

«Ми хочемо допомогти нашим вірним закордоном усвідомлювати, що вони не є як їх інколи називають «заробітчанами», але насамперед вони є свідками віри, гідними дітьми Церкви-мучениці, яку Христос чудесно і таїнственно воскресив. Вони є синами і дочками народу, який Господь потужною рукою виводить із дому неволі, народу з довгою історією і багатою історичною спадщиною. Ми всі є покликані бути апостолами  віри Христової і послами української культури. Наш побут у різних країнах Західної Європи є також нагодою глибше пізнати, що таке католицизм: єдність у різноманітності»,- поділився на завершення наради із прес-службою УГКЦ в Італії владика Діонісій (Ляхович).

У нараді взяли участь: владика Петро (КРИК), Апостольський Екзарх у Німеччині та країнах Скандинавії, владика Гліб (ЛОНЧИНА), правлячий архиєрей Лондонської єпархії Пресвятої родини у Великобританії та Апостольський візитатор для українців греко-католиків в Ірландії, владика Діонісій (ЛЯХОВИЧ), Апостольський візитатор для українців греко-католиків в Італії та Іспанії, та владика Борис (ҐУДЗЯК), правлячий архиєрей  Паризької єпархії Св. Володимира Великого у Франції та делегат у Бенелюксі і Швейцарії.