Відбулась інтронізація Глави УПЦ в США Антонія (Щерби)

28.01.2013, 15:59
Відбулась інтронізація Глави УПЦ в США Антонія (Щерби) - фото 1

26 січня 2013 в соборі святого апостола Андрія Первозванного Сілвер-Спрінгс (Меріленд) відбулась інтронізація митрополита Антонія (Щерби), глави Української Православної Церкви в США. В інтронізації взяли участь понад 500 віруючих і близько 70 священнослужителів митрополії, а також багато гостей з інших Православних та Католицької Церков. Про це повідомляє офіційний сайт УПЦ в США.

Щерба.jpg26 січня 2013 в соборі святого апостола Андрія Первозванного Сілвер-Спрінгс (Меріленд) відбулась інтронізація митрополита Антонія (Щерби), глави Української Православної Церкви в США. В інтронізації взяли участь понад 500 віруючих і близько 70 священнослужителів митрополії, а також багато гостей з інших Православних та Католицької Церков. Про це повідомляє офіційний сайт УПЦ в США.

Інтронізаційні богослужіння ропочалися 25 січня. Участь у них взяли архиєпископ Димитрій - Екзарх Вселенського Патріарха в Північній Америці та глава Грецької православної архиєпископії Америки, митрополит Юрій, Глава Української Православної Церкви Канади, єпископ Даниїл – голова митрпооличої консисторії і правлячий архиєрей Західної єпархії Української Православної Церкви в США, єпископ Андрій з Української Православної Церкви Канади; єпископ Панкратій з Грецької православної Митрополії Мексики, єпископ Миколай з Антіохійської православної архиєпископії, Архиєпископ Нафанаїл з румунської єпархії Православної Церкви в Америці, єпископи Мельхиседек, Михаїл та Іриней з Православної Церкви в Америці. На інтронізацію прибули також єпископи від Римо-Католицької Церкви, Пітсбургської греко-католицької митрополії та УГКЦ: митрополит Стефан (Сорока), архиєпископ Філадельфії, єпископ Павло (Хомницький) зі Стемфордської єпархії, єпископ Василій (Лостен) – єпископ-емерит. 

Екзарх Вселенського Патріарха, архиєпископ Димитрій вручив митрополиту Антонію вітальний лист від Патріарха Варфоломія I.

У неділю, 27 січня 2013 року, митрополит Антоній, відслужив свою першу Літругію як Глава УПЦ в США.

Нагадаємо, що митрополит Антоній був обраний митрополитом УПЦ в США на позачерговому Соборі 6 жовтня 2012 у Митрополичому центрі м. Саут-Баунд-Брук. Собор відбувся після того, як 21 травня 2012 року на 76-му році життя відійшов у вічність Предстоятель Української Православної Церкви в США Митрополит Костянтин (Баган), який очолював цю Церкву з 1993 року. Вибір Собору був підтверджений Синодом Константинопольського Патріархату, а 21 жовтня 2012 Патріарх Константинопольський Варфоломій зустрівся з митрополитом Антонієм та повідомив про це.

27 січня в США також відбулась інтронізація нового Предстоятеля Православної Церкви в Америці (ПЦА) Тихона, який був обраний на XVII Всеамериканському соборі 13 листопада 2013 року. Участь в інтронізації взяли 15 єрархів Православної Церкви в Америці, представники Московського Патріархату, Російської Православної Церкви Закордонної (МП), Грузинської Православної Церкви та Антіохійського Патріархату.

Нагадаємо, що значну частину пастви та духовенства Православої Церкви в Америці складають вихідці з України, як православні так і велика частина українських греко-католиків, які приєднались до ПЦА через незгоду з рішенням Ватикану заборонити одружуватись греко-католицьким священикам на території США.