• Головна
  • Новини
  • Владику УГКЦ Михаїла (Гринчишина) похоронять 23 листопада у Вінніпезі, Канада...

Владику УГКЦ Михаїла (Гринчишина) похоронять 23 листопада у Вінніпезі, Канада

18.11.2012, 10:33
Владику УГКЦ Михаїла (Гринчишина) похоронять 23 листопада у Вінніпезі, Канада - фото 1

В Апостольському екзархаті для українців у Франції, країнах Бенілюксу та Швейцарії, в греко-католицькому соборі Св. Володимира у Парижі, 17 листопада відбулася Літургія і панахида за покійним єпископом Михаїлом (Гринчишиним). Її очолив Апостольський Екзарх Франції, Бельгії, Швейцарії і країн Бенелюксу УГКЦ владика Борис(Ґудзяк).

Панахида_1.JPGВ Апостольському екзархаті для українців у Франції, країнах Бенелюксу та Швейцарії, в греко-католицькому соборі Св. Володимира у Парижі, 17 листопада відбулася Літургія і панахида за покійним єпископом Михаїлом (Гринчишиним). Її очолив Апостольський Екзарх Франції, Бельгії, Швейцарії і країн Бенелюксу УГКЦ владика Борис (Ґудзяк).

Як повідомили в екзархаті, у Літургії та поминальних урочистостях взяли участь Папський нунцій архиєпископ Луїджі Вентура, шість єпископів і 30 священиків і дияконів з УГКЦ, РКЦ, Меклхітської, Вірменської, Маронітської, Коптської Церков, сявщеник Української Автокефальної Православної Церкви.

Панахида_3.JPG

Владиці Борису (Ґудзяку) співслужили єпископи: Гліб (Лончина), Апостольський Екзарх для українців-католиків у Великобританії, Апостольський Візитатор для українців греко-католиків Ірландії; Петро (Kрик), Апостольський Екзарх у Німеччині та країнах Скандинавії УГКЦ; Апостольський екзарх для католиків візантійського обряду в Сербії та Чорногорії владика Юрій (Джуджар); Степан (Меньок), Екзарх Донецько-Харківський УГКЦ; Богдан (Дзюрах), Адміністратор Патріаршої курії, секретар Синоду єпископів УГКЦ. 

Панахида_2.JPG

Листи-співчуття надійшли від Папи Бенедикта XVI, Патріарха Святослава (Шевчука), архиєпископа Парижа кардинала Вен-Труа, від численних єрархів в Європі і Північній Америці, від дипломатів, а також представників місцевих органів влади, лідерів громадських, наукових та культурних установ. 

Згідно з волею померлого, екзарх буде похований зі своїми побратимами редемптористами на кладовищі Святого Сімейства у Вінніпезі, Канада в п'ятницю, 23 листопада.

Єпископ Михаїл, який 12 листопада на 84 році життя відійшов до вічності після тривалої хвороби, служив Апостольським Екзархом Франції, Бельгії, Швейцарії і країн Бенелюксу УГКЦ протягом майже тридцяти років. 

Як згадує Апостольський Екзарх Франції, Бельгії, Швейцарії і країн Бенелюксу УГКЦ владика Борис (Ґудзяк), єпископ Михаїл був людиною молитви і надзвичайної скромності. Він сприяв розвитку відносин з академічним світом, переступивши етнічні і конфесійні відмінності. Все своє життя в діаспорі та в Україні владика Михаїл прагнув до публікації та популяризації спадщини Митрополита Андрея Шептицького. 

ba45943936.jpgБіографія: Владика Михаїл (Гринчишин) народився 18 лютого 1929 р. у Б'юкенені, Канада. 28 липня 1946 року склав монаші обіти в Чині Отців Редемптористів у Йорктоні. Єрейські свяченя отримав із рук єпископа Максима Германюка 25 травня 1952 р. у Торонто. Душпастирювави у Нью-Йорку, Вінніпезі та Саскатуні. У 1955 р. захистив докторську працю у Папському Орієнтальному Інстититуті в Римі. Деякий час викладав у семінаріях Канади. Із 1970 року – постулятор у беатифікаційному процесі митрополита Андрея Шептицького. Упродовж 1972 - 1981 рр. - протоігумен оо. Редемптористів Канади і США. 27 листопада 1982 року призначений екзархом для українців Франції.