• Головна
  • Новини
  • Константинопольський Патріарх затвердив нового Главу Української митрополії в США...

Константинопольський Патріарх затвердив нового Главу Української митрополії в США

15.11.2012, 13:57
Константинопольський Патріарх затвердив нового Главу Української митрополії в США - фото 1
Константинопольський Патріарх Варфоломій затвердив обрання нового митрополита православної Української митрополії в США (в юрисдикції Константинопольського Патріархату) Антонія (Щербу).

Антоній.jpgКонстантинопольський Патріарх Варфоломій затвердив обрання нового митрополита православної Української митрополії в США (в юрисдикції Константинопольського Патріархату) Антонія (Щербу).

Митрополит Антоній (в миру - Іван Щерба) народився у 1947 р. в Шароні (Пенсільванія, США). Вивчив теологію в українській семінарії св. Андрія у Вінніпезі та соціологію в університеті того ж міста. Перше служіння здійснював в Українській митрополії в США, яка веде своє походження від двох структур, що виникли у 1921 і 1942 рр.. в Україні. У 1995 р. це церковне співтовариство перейшло під юрисдикцію Константинопольського Патріархату на правах автономної митрополії. При цьому більшість духовенства Української митрополії без зайвого розголосу було перерукопокладено за участю єпископату Константинопольської Церкви через невизначеність канонічного статусу кліриків.

Майбутній митрополит Антоній був висвячений у диякона 1 жовтня 1972 р., у священика - 26 листопада 1972 р. Протягом декількох років служив в Ембріджі (Пенсільванія) і Хеммонді (Індіана). Вже після поставлення на пресвітера навчався на теологічному факультеті Університету Loyola в Чикаго і Університету Purdue (Індіана). Прийняв чернечий постриг у 1982 р., отримавши ім`я Антоній. Був висвячений на єпископа в 1985 р. і призначений ректором і адміністратором семінарії Святої Софії, і ніс цей послух до 1989 р. Потім отримав призначення до Австралії, де залишався на чолі української єпархії до 1997 р, коли був зведений в сан архієпископа. У 1998 р. був поставлений на чолі проекту нового комплексу, що включає центр архівів і досліджень, семінарію, бібліотеку та український музей в Нью Джерсі. У 2010 р. архієпископ Антоній був обраний скарбником Асамблеї канонічних єпископів Північної Америки і поставлений на чолі комітету фінансових справ.

Після смерті Митрополита Костянтина (Багана), глави Української митрополії в США, 21 травня 2012 р. архиєпископ Антоній став місцеблюстителем митрополичого престолу. Він був обраний митрополитом 6 жовтня 2012 собором духовенства і мирян Української Церкви в США. Вибори були підтверджені Святійшим Синодом Константинопольського Патріархату. 21 жовтня 2012 Патріарх Константинопольський Варфоломій зустрівся з митрополитом Антонієм. Днями інформація про це була опублікована на офіційних сайтах Константинопольської Церкви і Української митрополії в США. Про це повідомляє Седмица.