Обрано нового Предстоятеля УПЦ в США

08.10.2012, 11:30
Обрано нового Предстоятеля УПЦ в США - фото 1
Надзвичайний Собор УПЦ в США, що відбувся 6 жовтня 2012 у Митрополичому центрі м. Саут-Баунд-Брук, обрав нового Предстоятеля цієї Церкви. Ним став Архиєпископ Антоній (Щерба), який до цього часу обіймав пост Місцеблюстителя Митрополії та голови Консисторії УПЦ в США.

Надзвичайний Собор УПЦ в США, що відбувся 6 жовтня 2012 у Митрополичому центрі м. Саут-Баунд-Брук, обрав нового Предстоятеля цієї Церкви. Ним став  Архиєпископ Антоній (Щерба), який до цього часу обіймав пост Місцеблюстителя Митрополії та голови Консисторії УПЦ в США.

Нагадаємо, що 21 травня 2012 року на 76-му році життя відійшов у вічність Предстоятель Української Православної Церкви в США Митрополит Костянтин (Баган), який очолював цю Церкву з 1993 року.

Згідно зі Статутом цієї Церкви, у шестимісячний термін після відходу у вічність попереднього Предстоятеля, скликається Надзвичайний Собор Церкви, на якому й обирається новий Предстоятель.

Як повідомили РІСУ у прес-службі УПЦ в США, Надзвичайному Собору передувала Літургія, яку очолили архиєпископ Антоній та владика Даниїл (Зилінський). Участь у Соборі взяли духовенство цієї Церкви. Робота Собору розпочалася привітанням, яке надіслав його учасникам Патріарх Константинопольський Варфоломій I.

Як йдеться у повідомленні, участь у голосуванні взяло 200 осіб. Результат голосування через 20 хвилин озвучив владика Даниїл, оголосивши  новообраним Предстоятелем УПЦ в США  архиєпископа Антонія. Пастирський стаж новообраного Глави Церкви складає 40 років священичих та 27 років єпископських свячень.

SOBOR-30.JPG

Після обрання нового митрополита, пост глави Консисторії, який до цього часу обіймав архиєпископ Антоній, виявився вакантним. Собор представив на це місце кандидатуру єпископа Даниїла. Одностайним голосуванням владика Даниїл очолив головний адміністративний офіс УПЦ в США.

Окрім того, 4 жовтня в осередку митрополії УПЦ в США відбулося Річне засідання Ради Митрополії, а 5 жовтня –  Конференція Духовенства УПЦ в США.

Cathedral_of_St._Andrew_in_South_Bound_Brook.jpgДовідка: Українська Православна Церква у США — найбільша із православних юрисдикцій українців у США. В 1919 році декілька груп українців в США організували автономну українську православну Церкву.

В 1924 її прибув очолити єпископ Української Автокефальної Православної Церкви Іван Теодорович (він отримав рукоположення від митрополита Василя Липківського), канонічність висвячення якого оспорювалася. В США і Канаді йому підпорядковувалось біля 300 парафій, 60 священників, а також 20 парафій було в Бразилії.

В 1949 році митрополит Теодорович був повторно висв'ячений православними єпископами, що закрило питання легітимності його єпископства.

В 1971 році митрополит Теодорович помер, його змінив митрополит Мстислав Скрипник (†1993), який в 1990 році був вибраний в Києві Патріархом Української Автокефальної Православної Церкви.

12 березня 1995 церква відійшла під юрисдикцію Константинопольського Патріархата, а в наступному до неї приєдналася менш чисельна УПЦ Америки.

Перед об'єднанням Церква нараховувала біля 200 парафій, а також парафії в багатьох інших країнах.

В 1998 році 4 парафії перейшли до УПЦ КП.