Українці у Римі молились за своїх матерів

15.05.2012, 11:22
Українці у Римі молились за своїх матерів - фото 1
Українці Італії, значну частину яких представляють жінки, відзначили у Римі День Матері.

Українці ІталіїУкраїнці Італії, значну частину яких представляють жінки, відзначили у Римі День Матері. Святкування розпочалися у греко-католицькій церкві святих Сергія і Вакха в Римі. 12 травня, священнослужителі УГКЦ відправили Велику вечірню та Акафіст перед чудотворною іконою Жировицької Богородиці, копія якої зберігається у цьому храмі. Наступного дня Богослужіння очолив Апостольський візитатор для українців греко-католиків Італії та Іспанії єпископ Діонісій (Ляхович), у співслужінні душпастирів українських громад, що разом із своїми вірними прибули на святкування з різних куточків Італії.

Як повідомляє сайт УГКЦ в Італії, святкування продовжились концертно-мистецькою програмою. Традиційно на це свято до Рима приїжджають відомі артисти з України. Цього року матерів вітали Павло Дворський, Ірина Зінковська, вокаліст гурту «Мандри» Сергій Фоменко та Оксана Білозір в супроводі гурту «Немо» та балету «Версаль». Під час концерту відбувся розіграш благодійної лотереї, один з переможців отримав можливість безкоштовного авіаперельоту на рейс Рим-Львів-Рим, а інший – портативний комп’ютер.

«Свято Матері – це унікальна подія в житті українських мігрантів в Італії, більшість з яких – це матері, що залишили на батьківщині своїх дітей. Це свято – нагода зустрітись всім разом і відчути себе однією великою українською родиною на місці, яке за задумом великого патріарха Йосипа Сліпого і має бути тим місцем, що збирає в розсіянні сущих», - розповів голова організаційного комітету о. Марко Семеген, Пасторальний координатор для українців греко-католиків в Італії.

Свято Матері проходить в Римі вже дванадцятий рік поспіль і було започатковане з ініціативи вокально-інструментального гурту «Єдині». З 2001 року свято організовує УГКЦ в Італії у тісній співпраці з різними українськими товариствами та спільнотами.