• Головна
  • Новини
  • Українці Чикаго урочисто відкрили Рік Патріарха Йосифа (Сліпого)...

Українці Чикаго урочисто відкрили Рік Патріарха Йосифа (Сліпого)

01.03.2012, 13:40
Українці Чикаго урочисто відкрили Рік Патріарха Йосифа (Сліпого) - фото 1
До Чикаго з Риму прибув колишній особистий секретар Патріарха Йосифа, о. д-р Іван Дацько, який виступив з доповіддю-спогадами «Мої роки з Патріархом Йосифом».

o_dacko_2.jpg2012 рік в УГКЦ присвячений ісповіднику віри – Слузі Божому Патріарху Йосифу (Сліпому). З нагоди 120-річчя від дня його народження 19 лютого урочистою Літургією відкрили рік Патріaрха Йосифа (Сліпого)у парафії Святих Володимира і Ольги в Чикаго.

До Чикаго з Риму прибув колишній особистий секретар Патріарха Йосифа, о. д-р Іван Дацько, який виступив з доповіддю-спогадами «Мої роки з Патріархом Йосифом». Доповідь отця Івана Дацька відбулася з ініціативи Української Католицької Освітньої Фундації та Братства святого Андрея парафії святих Володимира і Ольги.

o_dacko_4.jpg«За життя Блаженнішого Йосифа (Сліпого), ми вважали, що місяць лютий є місяцем Патріарха Йосифа, бо усі радісні події його життя ставалися у лютому, а саме його народження, його приїзд до Риму після 18 років сибірської каторги та піднесення Блаженнішого Йосифа до кардинальської гідності», – розповів отець Іван Дацько, наголосивши, що «Йосиф (Сліпий) за життя був «номер один» в українському народі, він був не лише нашим Патріархом, він був «нашим етнархом, він був речником всієї України»».

Знаково те, що урочистості у Чикаго відбулися у соборі Св. Володимира і Ольги, який свого часу заснував ісповідник віри Йосиф (Сліпий). «Якщо якась інституція є речником українського Чикаго, то це є цей український культурний осередок, який отримав благословення Патріарха, бо саме так має виглядати домашня чи Помісна Церква», –наголосив о. Іван.

О. Дацько представив фотослайди, на базі яких розповів про роки, які він був поруч з Патріархом Йосифом та підкреслив, що тільки троє осіб ще залишилися в живих, які найближче працювали із Патріархом Йосифом – це Блаженніший Любомир (Гузар), о. д-р Іван Музичка і він сам.

Як наголосив доповідач, Блаженніший Патріарх Йосиф мав неабиякий вплив на формування його покликання, і він відчуває свою данину вдячності, за все, «що цей великий муж зробив для УГКЦ і для всього народу». Отець наголосив, що важливою ціллю є його бажання пригадати українському народові на поселеннях, ким був і ким є для нас Патріарх Йосиф, яку вiн нам залишив спадщину і яке насліддя. «І незалежно від того, чи його тоді визнавали чи не визнавали Патріархом, він був, є і буде завжди для нас Патріархом Йосифом. І коли нам в минулому забороняли поминати цей титул, а то навіть карали і грозили суспензами і заборонами, то сьогодні ми чуємо, що вже всі наші владики і все духовенство поминає свого Главу як Патріарха», – наголосив о. Іван, зазначивши, що УГКЦ сьогодні вже живе як патріарша Церква, має патріарше управління і його необхідні структури, але ще бракує їй визнання самого патріаршого титулу.

o_Dacko.jpgЛітургія, яку очолив того дня о. Іван Дацько, завершилася Молитвою за Патріарха Йосифа (Сліпого).

Глядачам представили також фільм “Патріарх”, спонсором якого була парафія св. Володимира і Ольги, а головними продюсерами – п. Марта Коломиєць, директор програм і комунікацій Української Католицької Освітньої Фундації, і журналіст Данило Яневський.

Довідка: Митрофорний протопресвітер отець-доктор Іван Дацько був довголітнім особистим секретарем Слуги Божого Патріарха Йосифа. Після легалізації УГКЦ разом з кардиналом Мирославом Іваном Любачівським приїхав в Україну, де обіймав посади протосинкела Львівської архиєпархії і канцлера Патріаршої курії УГКЦ. О. Іван Дацько захистив докторат у ділянці екуменізму і є Президентом Інституту Екуменічних студій УКУ у Львові, а також Голова релігійного товариства “Свята Софія” в Римі, яке опікується та є охоронцем усіх матеріальних надбань Патріарха Йосифа у Римі.