Українці у США вшанували Патріарха Йосифа (Сліпого)

28.02.2012, 17:27
Українці у США вшанували Патріарха Йосифа (Сліпого) - фото 1
У рамках святкування 120-річчя ісповідника віри Патріарха Йосифа (Сліпого) у Філадельфії, США, відзначили День Патріарха.

120-річчя Патріарха Йоисифа Сліпого у СШАУ рамках святкування 120-річчя ісповідника віри Патріарха Йосифа (Сліпого) у Філадельфії, США, відзначили День Патріарха. Під час святкування, що проходило 25–26 лютого 2012 року, відбулася наукова конференція, яка сладалася з двох частин: англомовної та україномовної. Про це Департамент інформації УГКЦ повідомила Ірина Іванкович, прес-секретар товариства «Свята Софія», США.

День Патріарха відбувся за підтримки товариства «Свята Софія» в США, Наукового товариства імені Тараса Шевченка в США, Української католицької освітньої фундації в Чикаго, Української федеральної кредитової кооперативи «Самопоміч» у Філадельфії та Фундації Володимира Рака в США.

У суботу, 25 лютого 2012 року, в приміщенні каплиці Університету Ла Саль відбулася наукова англомовна частина конференції, у якій доповіді виголосили: о. Іван Дацько (Рим, Італія), о. Іван Кащак (Стемфордська єпархія), о. Андрій Онуферко (Оттава, Канада), Карім Шелкенс (Тилбурґ, Голландія), Вильям Тай (Аллентаун, США). У неділю, 26 лютого, в катедральному соборі Непорочного Зачаття у Філадельфії владика Стефан (Сорока), митрополит-архиєпископ Філадельфійський, відслужив заупокійну Архиєрейську Літургію за блаженного Патріарха Йосифа (Сліпого).

У проповіді о. Іван Дацько, довголітній секретар Патріарха Йосифа, наголосив на багатогранності особи ісповідника віри. «Нашим святим обов’язком є не лише пам’ятати про цю історичну постать, а й зберегти його насліддя, його спадщину, його візію нашої Церкви… Кожен із нас повинен сказати: дякую Тобі, Патріарше, за твоє мучеництво, за твоє терпіння, за твою спадщину та Заповіт», - наголосив проповідник.

Відтак у приміщенні катедральної зали відбулася україномовна частина конференції, присвячена спогадам про Блаженнішого Йосифа, на якій владика Стефан (Сорока) зазначив, що День Патріарха привертає увагу широкої громадськості до внеску цього безкомпромісного патріота і проповідника до життя УГКЦ, яку Патріарх Йосиф прагнув бачити живою.

Першу доповідь виголосив о. д-р Іван Дацько, президент Інституту екуменічних студій Українського католицького університету (УКУ), голова Релігійного товариства «Свята Софія» в Римі, один із найближчих співробітників Патріарха Йосифа. Він поділився із присутніми своїми спогадами про Блаженнішого Йосифа, починаючи із його повернення із заслання. Блаженніший, за словами доповідача, мав колосальний вплив на українців «у розсіянні сущих»; він закликав: «Народе український, будь собою!»

Отець д-р Андрій Онуферко, викладач Інституту східнохристиянських студій ім. Митрополита Андрея Шептицького Університету святого Павла в Оттаві (Канада), духівник Української католицької семінарії Святого Духа, декан Монреальського деканату Торонтської єпархії та Східної Канади, який був свого часу учнем Йосифа (Сліпого) під час навчання в Римі, у своїх спогадах змалював Патріарха як надзвичайно вимогливу людину, головно до себе самого. 

О. Мар’ян Процик, який належав до грона вихованців Блаженнішого Йосифа, парох храму Святого Миколая в Боффало, НЙ, декан Боффалівського деканату Стемфордської єпархії та духівником Ліги українців-католиків у США, говорив про духовні науки та настанови, які ісповідник віри давав своїм студентам і які стали своєрідним дороговказом для багатьох із них.

Академік Леонід Рудницький, колишній професор Університету Ла Саль, професор україністики при Пеннсильванському університеті, професор Українського вільного університету в Мюнхені (Німеччина), президент Світової ради НТШ, поділився із присутніми спогадами про час перебування із Патріархом Йосифом, якому він завдячує даром віри та духовності.

Від імені Патріархального товариства слова подяки організаторам конференції висловила його голова Рома Гайда, яка принагідно ознайомила присутніх з історією та діяльністю журналу «Патріярхат», що його започаткував Блаженніший Йосиф (Сліпий).

Представник Української католицької освітньої фундації в Чикаго (УКОФ) Марта Коломиєць розповіла про головну місію УКОФ: підтримувати розвиток Українського католицького університету, заснованого 1963 року зусиллями Патріарха Йосифа.