УГКЦ шукає вірних на території колишнього СРСР

13.02.2012, 14:19

Владика Миколай Сімкайло, правлячий архиєрей Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ, закликав вірних єпархії повідомити контактні дані знайомих чи родичів, які проживають в Росії, Казахстані, Узбекистані, Киргизстані, Таджикистані чи Туркменістані, щоб Пасторально-Місійний Відділ УГКЦ міг з ними сконтактуватися і передати адреси греко-католицьких громад у цих країнах, а також поширити інформацію про відкриття нових.

Владика Миколай Сімкайло, правлячий архиєрей Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ, закликав вірних єпархії повідомити контактні дані знайомих чи родичів, які проживають в Росії, Казахстані, Узбекистані, Киргизстані, Таджикистані чи Туркменістані, щоб Пасторально-Місійний Відділ УГКЦ міг з ними сконтактуватися і передати адреси греко-католицьких громад у цих країнах, а також поширити інформацію про відкриття нових. Цей лист став відгуком на звернення отця Василя Говери, Апостольського Делегата для греко-католиків в Казахстані та Середній Азії.

«Як ми знаємо, в часи тоталітарного сталінського режиму десятки тисяч наших вірних опинилися на територіях колишньої радянської імперії. Багато з них були ув’язнені у тюрми та концентраційні табори Сибіру та Казахстану, а багато були депортовані у різні регіони Радянського Союзу. В силу різних обставин частина наших людей не змогла повернутися в Україну і проживаює там ще до сьогодні. В даний час іде організація українських церковних осередків та громад на території Російської Федерації та Середньої Азії», – йдеться у листі владики Миколая (Сімкайла).

«Ви можете або особисто з ними зв’язатися і повідомити їм про існування нашої Церкви в країнах їхнього поселення, або через свого пароха повідомити єпархіальне управління, яке передасть нам інформацію, або можете повідомити Пасторально-Місійний Відділ, який знаходиться у Києві. Нехай це буде ваш вклад у розвиток Української Греко-Католицької Церкви, – закликав владика Миколай вірних УГКЦ.

У зв’язку із еміграцією з України вірних УГКЦ у багатьох країнах існують єпархії та парафії цієї Церкви. Зараз Синод єпископів УГКЦ намагається знайти та організувати греко-католицькі громади у всіх країнах, де ще не існують церковні структури цієї Церкви.

Контактні дані греко-католицьких центрів і список міст, де вже існують громади УГКЦ на території Росії та Казахстану.