• Головна
  • Новини
  • УГКЦ відзначить 120-ту річницю української еміграції у Бразилії...

УГКЦ відзначить 120-ту річницю української еміграції у Бразилії

08.09.2011, 09:22
УГКЦ відзначить 120-ту річницю української еміграції у Бразилії - фото 1
Як зазначають у Департаменті и інформації УГКЦ, найбільшою релігійною організацією українців Бразилії є Українська Греко-Католицька Церква.

УГКЦ-Бразилія.gifПо завершенні Синоду єпископів УГКЦ 11 вересня відбудуться урочистості з нагоди 120 річниці української еміграції у Бразилії. За словами Блаженнішого Святослава, Глави Української Греко-Католицької Церкви: «кожен ювілей – це нагода побачити скарби нашої Церкви, якими володіємо. Святкування 120-річчя українців у Латинській Америці, хороша нагода відновити в пам’яті героїчні сторінки місійної діяльності УГКЦ на цьому континенті».

Як зазначають у Департаменті и інформації УГКЦ, найбільшою релігійною організацією українців Бразилії є Українська Греко-Католицька Церква. Вона опікується українськими емігрантами вже від 1896 року. Сьогодні УГКЦ у Бразилії має 23 парафії, 236 церков, 20 світських священиків та 60 ієромонахів Чину Святого Василія Великого. Єпархом Куритибським є Владика Володимир (Ковбич), а Єпископом-помічником Куритибської єпархії - Владика Мирон (Мазур).

Українці прибули до Бразилії під час великих європейських міграцій при кінці 19 ст. Перші дві великі групи, близько п’яти тисяч родин, прибули з Галичини та Буковини у 1895 та 1896 роках. У 1897-1907 роках прибуло, ще понад тисячу осіб. Причини міграції були соціальні та економічні. Після 1917 та 1941 років приїжджали нові емігранти вже з політичних мотивів. Сьогодні українська громада в Бразилії налічує приблизно п’ятсот тисяч осіб, 96,5% з яких вже народилися у Бразилії і проживають у штаті Парана.

Відзначаючи зорганізоване життя українців у Бразилії Патріарх Святослав зокрема відзначив: «Тут цікаво спостерігати, як українська культура поєдналася з бразильським колоритом, якою стала тут українська Церква, як наші люди, маючи глибоку віру в Бога, зуміли, преобразити ліси Бразилії та зорганізувати потужну українську громаду».

«Гадаю, цей ювілей стане прикладом для решти українців, як треба будувати громадське і церковне життя, як в Україні, так і за кордоном», – сказав на завершення Предстоятель УГКЦ.