• Головна
  • Проекти
  • Діаспора УПЦ КП в США попередила Президента України, що у разі продовження в Україні дискримінації віруючих УПЦ КП, вона шукатиме захисту Уряду Сполучених Штатів...

Діаспора УПЦ КП в США попередила Президента України, що у разі продовження в Україні дискримінації віруючих УПЦ КП, вона шукатиме захисту Уряду Сполучених Штатів

22.02.2011, 11:17

Православні українці штату Коннектикут на традиційних річних зборах прийняли рішення звернутися до Президента України Віктора Януковича та висловити своє побоювання щодо ситуації довкола УПЦ КП. В листі православна діаспора висловила стурбованість щодо окремих тенденцій державно-релігійних стосунків українського сьогодення.

Православні українці штату Коннектикут на традиційних річних зборах прийняли рішення звернутися до Президента України Віктора Януковича та висловити своє побоювання щодо ситуації довкола УПЦ КП. В листі православна діаспора висловила стурбованість щодо окремих тенденцій державно-релігійних стосунків українського сьогодення.

«Суть нашого занепокоєння висловлена в Заяві Святішого Патріарха Філарета, що «в Україні є намагання реалізувати масштабний план з розвалу та знищення Київського Патріархату». Наголошуємо на тому, що Київський Патріархат є не лише внутрішньо-українським чинником. Парафії Київського Патріархату стали підвалинами українського життя від Японії до Америки. На сьогоднішній день УПЦ Київського Патріархату є єдиною києвоцентричною православною структурою, що опікується закордонними українцями. На відміну від Київського Патріархату, Московський не має та, згідно із своїм статусом, не може мати парафій за кордоном», – йдеться у листі православної діаспори.

У ньому наголошується, що Київський Патріархат в США – невіддільний від Київського Патріархату в Україні, тому спротив діяльності Київського Патріархату безпосередньо зачіпає інтереси громадян Америки Українського походження.

Діаспора УПЦ КП в США просить В. Януковича «вжити необхідних заходів для унормування державно-церковних стосунків, зустрітися зі Святішим Патріархом і роз’яснити офіційну позицію Голови Української Держави.

«Якщо дискримінація віруючих Київського Патріархату не припиниться, ми змушені будемо шукати захисту Уряду Сполучених Штатів. Америка, як і Україна, є багатоконфесійною державою. Кожна деномінація має в ній право на існування. Національні православні громади діаспори борються проти дискримінації Православної Церкви в країнах свого походження. Але одна справа, коли грецька громада бореться проти дискримінації Константинопольського Патріархату в мусульманській Туреччині, вихідці з Єгипту та Сирії заявляють про переслідування за Христа, а зовсім інша, коли в європейській християнській Україні дискримінують віруючих Київського Патріархату. Українська діаспора має багатий досвід боротьби за українську Україну, набутий ще за горезвісних совєтських часів. Сподіваємося, що він нам більше не знадобиться. Віримо, що співпраця держави Україна та закордонного українства увійде в законодавче русло так, як це є у багатьох країнах світу. Україна навчиться сприймати свою діаспору як потужний націєтворчий та державотворчий фактор розвитку, дієвий інструмент політичного, економічного, культурного та духовного впливу в країнах проживання, ефективний засіб для утвердження позитивного образу своєї держави у міжнародній спільноті. Ми хотіли би працювати з Україною і для України», – йдеться у листі діаспори УПЦ КП в Америці до Президента України, який оприлюднила прес-служба Київської Патріархії.