• Головна
  • Новини
  • Світовий конгрес українців вимагає від влади відновити у Харкові пам’ятну дошку Патріарху Йосифу (Сліпому)...

Світовий конгрес українців вимагає від влади відновити у Харкові пам’ятну дошку Патріарху Йосифу (Сліпому)

27.11.2010, 15:01
Світовий конгрес українців вимагає від влади відновити у Харкові пам’ятну дошку Патріарху Йосифу (Сліпому) - фото 1

Світовий конгрес українців (СКУ) 25 листопада надіслав листа харківському міському голові Геннадію Кернесу та копії цього листа Президенту Віктору Януковичу і Голові Верховної Ради Володимирові Литвину, наполягаючи в ньому на відновленні пам’ятної дошки на честь найвищого єрарха Української Греко-Католицької Церкви – Патріарха Йосифа (Сліпого).

Slipy.jpgСвітовий конгрес українців (СКУ) 25 листопада надіслав листа харківському міському голові Геннадію Кернесу та копії цього листа Президенту Віктору Януковичу і Голові Верховної Ради Володимирові Литвину, наполягаючи в ньому на відновленні пам’ятної дошки на честь найвищого єрарха Української Греко-Католицької Церкви – Патріарха Йосифа (Сліпого), яка зникла з будинку колишньої харківської пересильної тюрми на вул. Малиновського, 5, де тепер розміщуються підрозділи міліції. Про це повідомляє прес-служба СКУ.

Меморіальна дошка, на якій зазначається, що в приміщенні харківської пересильної тюрми в 1961 році був ув’язнений Патріарх УГКЦ Йосиф (Сліпий), була законно відкрита в серпні 2005 року за ініціативи і фінансування СКУ та за підтримки місцевих українських громадських організацій з нагоди проведення у Харкові річних загальних зборів СКУ.

Через три роки, у червні 2008 року, меморіальна дошка була цинічно знищена групою із 15-20 осіб та незадовго після її відновлення – облита червоною фарбою. У 2010 році розпочалися нові напади на пам’ятну дошку Патріарха Йосифа, у тому числі й з боку місцевої влади: комісія з питань топоніміки й охорони історико-культурного середовища Харківської міської ради своїм рішенням від 30 березня 2010 року рекомендувала скасувати видане в 2005 році розпорядження харківського міського голови про дозвіл на встановлення цієї меморіальної дошки.

СКУ заявив, що, разом з іншими причинами, зникнення з будинку правоохоронців пам’ятної дошки Патріарха Сліпого стало наслідком неправильної діяльності місцевої влади. Вона не тільки не надала цьому загостреному питанню належної уваги та не забезпечила відповідну охорону культурно-історичного знака, який вже неодноразово піддавався актам вандалізму, але й не відкинула вищезгадану рекомендацію комісії з питань топоніміки й охорони історико-культурного середовища Харківської міської ради. Цей факт є скандальним не лише для Харкова, але і для всього українства.

«Світовий конґрес українців наполягає на тому, щоб Харківська міська рада власним коштом у якнайшвидший термін відновила пам’ятну дошку Патріарха Йосифа, а також розпочала ґрунтовне розслідування даного інциденту та поінформувала СКУ про його хід», – заявив президент СКУ Євген Чолій.