• Головна
  • Новини
  • УПЦ (МП) планує в Іспанії будувати храми для українських заробітчан...

УПЦ (МП) планує в Іспанії будувати храми для українських заробітчан

17.11.2010, 09:15

Архиєпископ Вінницький і Могилів-Подільський Симеон очолив делегацію Української Православної Церкви (Московський Патріархат), яка в рамках міжнародних презентацій Пересопницького Євангелія привезла до Іспанії три примірники факсимільного видання та частки мощей священномученика Володимира (Богоявленського), митрополита Київського.

В Іспанії примірник передали до мадридського університету Комплутенсе. Найбільше українську делегацію чекали у мадридському храмі Різдва Христового, підпорядкованому Російській Православній Церкві. Мощі священномученика Володимира стали там єдиною православною святинею.

Як повідомляє «Релігія в Україні», в Іспанії на заробітках знаходиться 100 тисяч українців. Багато хто з них нарікає, що не має змоги відвідувати православні храми. Просять відрядити туди українських священиків.

«Заробітчани, які на Батьківщині не ходили до церкви, в Іспанії починають шукати прихід, — говорить архиєпископ Симеон. — І церква стає не тільки місцем служби, а й культурним центром, що гуртує українців за кордоном. Ми зустріли лише одного українського священика з Івано-Франківщини — отця Тарасія. Він підпорядковується Константинопольському Патріархату і служить у Малазі. Приміщення церква не має, тож община орендує католицький собор щонеділі з 7.30 до 10.00».

Представники делегації УПЦ переговорили з мером Малаги і губернатором Мурсії. Просили виділити місце для православних храмів або надати тимчасові приміщення. Останній варіант іспанці одразу відкинули.

«Вони не визнають нічого тимчасового, — повідомив архиєпископ. — Хочуть, щоб общини будували одразу капітальні споруди. Але, наприклад, на звичайний православний храм, який має зводитися у Мадриді, потрібно близько 2 мільйонів євро. То ми запропонували такий варіант — з України привозити дерев'яні зруби і в Іспанії за кілька тижнів збирати храми. Зовні вони будуть гарні. Коштуватиме це максимум 100 тисяч доларів».