• Головна
  • Новини
  • В Парижі відсвяткували 50-річчя створення Апостольського екзархату УГКЦ у Франції...

В Парижі відсвяткували 50-річчя створення Апостольського екзархату УГКЦ у Франції

05.10.2010, 15:55
В Парижі відсвяткували 50-річчя створення Апостольського екзархату УГКЦ у Франції - фото 1
Святкування з нагоди 50-річного ювілею створення Апостольського екзархату для українців-католиків Франції відбулися 2-3 жовтня в Парижі.

Михаїл_Гринчишин.jpgСвяткування з нагоди 50-річного ювілею створення Апостольського екзархату для українців-католиків Франції відбулися 2-3 жовтня в Парижі. Відзначення золотого ювілею екзархату розпочалися мистецькою виставкою української народної християнської культури, яку відкрили 29 вересня в українському соборі св. Володимира Великого в Парижі.

Духовною підготовкою до заходу, як інформує прес-служба УГКЦ, стала ювілейна місія, що тривала від 28 вересня до 1 жовтня під проводом владики Гліба (Лончини), Апостольського адміністратора греко-католицького екзархату у Великобританії та Апостольського адміністратора для українців греко-католиків Ірландії.

2 жовтня в приміщенні міськради Парижа був проведений святковий вечір та духовний концерт кафедрального хору собору св. Володимира, а кульмінаційним моментом стала подячна архиєрейська Літургія.

Довідка:

Папа Римський Іван ХХІІІ встановив три екзархати у Західній Європі для українців-католиків – в Німеччині, Франції та Англії. Апостольський екзархат у Франції був створений 22 липня 1960 року. Першим екзархом став тодішній протоігумен отців-редемтористів в Канаді о. Володимир Маланчук. Від отримав єпископські свячення 1961 року і очолював екзархат до 1983 року.

Його наступником став владика Михаїл (Гринчишин), під душпастирську опіку якого віддано не тільки Францію, а й Швейцарію та країни Бенілюксу (Бельгію, Нідерланди та Люксембург).